Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrinja zaveze

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 20. 08. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Skrinja zaveze

Načrtno se je začelo življenje duhovnega občestva Peče s cerkvijo sv. Jerneja v letu 1768, še bolj v letu 1862, ko je bila ustanovljena župnija; do danes je zaznaven njen razcvet. V leto 1238 seže prvi pisni vir (najstarejši na Moravškem, večkrat omenjen v ustanovnih listinah velesovskega samostana iz leta 1238) za Peče (naselje na robu Moravške doline)

Načrtno se je začelo življenje duhovnega občestva Peče s cerkvijo sv. Jerneja v letu 1768, še bolj v letu 1862, ko je bila ustanovljena župnija; do danes je zaznaven njen razcvet. V leto 1238 seže prvi pisni vir (najstarejši na Moravškem, večkrat omenjen v ustanovnih listinah velesovskega samostana iz leta 1238) za Peče (naselje na robu Moravške doline). V letu 1526 je v Pečah prvič omenjena cerkev (za vojsko s Turki je morala dati dva cekina v zlatu in osem renskih goldinarjev).

Zakaj Peče? Širok je razpon razlag: po hribu Pečnarica, Pesch (slovanska različica imena Peter), peča (žensko pokrivalo ljudske noše), pečka (del trebušne mrene), petzali (beseda v Brižinskih spomenikih v pomenu skrb, žalost), pečina (vdolbina v skali), pečnarca (votlina) ter mnoge različice v različnih časovnih obdobjih (Pecz, Petsch).

Jezikoslovec in zgodovinar (splošni, umetnostni, literarni in likovni), geograf in kartograf, etnolog in arheolog, duhovnik in družboslovec, fotograf in k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh