Recepti sestre Nikoline
Recepti sestre Nikoline
Jedilnik 29
Goveji golaž z zelenjavo
Sestavine:40 dag mesa30 dag zelenjave2 žlici olja15 dag čebulesol, lovorjev list1 žlička moke4 žlice paradižnikove mezge2 žlici kisle smetane
Priprava: Na olju prepražimo čebulo, da postekleni. Pridamo narezano goveje meso (bočnik, vrat …) in ga dobro prepražimo, da zadiši. Solimo, pridamo lovor in malo vode ali juhe ter pokrito dušimo, da je meso skoraj mehko. Zato večkrat prilijemo tekočino in premešamo. Moko pomešamo med paradižnikovo mezgo in zlijemo k mesu. Prilijemo še malo juhe ali krompirjeve vode, da bo meso v omaki. Pridamo posebej prekuhano zelenjavo: narezan stročji fižol, korenček, cvetačo ipd. z vodo vred. Golaž naj skupno prevre. Nazadnje zamešamo kislo smetano, dosolimo in obogatimo okus z žlico rdečega vina.
Ocvrti krompirjevi hlebčki
Sestavine:35 dag krompirjasol4 dag margarine3 rumenjaki1,5 dag kvasa20 dag mokemalo pecilnega praška
Priprava: Krompir olupimo, prerežemo na...
Sestavine:40 dag mesa30 dag zelenjave2 žlici olja15 dag čebulesol, lovorjev list1 žlička moke4 žlice paradižnikove mezge2 žlici kisle smetane
Priprava: Na olju prepražimo čebulo, da postekleni. Pridamo narezano goveje meso (bočnik, vrat …) in ga dobro prepražimo, da zadiši. Solimo, pridamo lovor in malo vode ali juhe ter pokrito dušimo, da je meso skoraj mehko. Zato večkrat prilijemo tekočino in premešamo. Moko pomešamo med paradižnikovo mezgo in zlijemo k mesu. Prilijemo še malo juhe ali krompirjeve vode, da bo meso v omaki. Pridamo posebej prekuhano zelenjavo: narezan stročji fižol, korenček, cvetačo ipd. z vodo vred. Golaž naj skupno prevre. Nazadnje zamešamo kislo smetano, dosolimo in obogatimo okus z žlico rdečega vina.
Ocvrti krompirjevi hlebčki
Sestavine:35 dag krompirjasol4 dag margarine3 rumenjaki1,5 dag kvasa20 dag mokemalo pecilnega praška
Priprava: Krompir olupimo, prerežemo na...