Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavna velika noč

Dominik Frelih
Za vas piše:
Dominik Frelih
Objava: 02. 04. 2005 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:06

Pravoslavna velika noč

Na veliki petek so na TVSLO predvajali dokumentarec o praznovanju velike noči v Rusiji. Zanj je bilo potrebno veliko dela, ki se ga na prvi pogled niti ne vidi. O ruski duhovnosti smo povprašali p. Milana Žusta, ki je za dokumentarec napisal scenarij.
Dr. Milan Žust, scenarist dokumentarca Rusko vstajenje
    Če se ne motim, ste doktorirali tudi na pravoslavni fakulteti v Parizu. Od kod tako zanimanje za pravoslavje?
Ob vstopu v Družbo Jezusovo si nikakor ne bi mogel predstavljati, da bom kdaj študiral celo pri pravoslavnih. Imel sem predsodke: motile so me ikone, bogoslužje, način razmišljanja ... Kmalu pa sem vzhodno krščanstvo vzljubil, najprej ob p. Marku Rupniku in nato še ob p. Tomášu Špidlíku. Pomagala sta mi prodreti do duhovnega bogastva, ki ga to izročilo izraža. V Parizu pa sem vzhodno krščanstvo spoznal še bolj od blizu, ko sem bil lahko pogosto pri bogoslužju vzhodnega obreda. Zelo dragoceno je tudi prijateljstvo z nekaterimi pravoslavnimi študenti in profesorji, posebej z Olivierjem Clémentom, mentorjem moje naloge.
    Ali ste z dokumentarcem zadovoljni?
Povabilo k sodelovanju me je presenetilo, saj sem začetnik na tem področju. Bilo je naporno, sadov sem pa vesel: tako nasta...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh