Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšno mleko pijemo?

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 04. 12. 2004 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:04

Kakšno mleko pijemo?

Mleko - vir zdravja, pa tudi presežnih maščob

V zadnjem času uživamo vse več predelanih energijsko gostih živil z visoko vsebnostjo maščob. Škodljive so predvsem nasičene maščobe.

Čezmerno uživanje maščob je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega pritiska in nekaterih vrste raka (dojke, debelega črevesa, slinavke in prostate). Ocenjujejo, da okrog 35% umrljivosti za rakom lahko pripišemo prehranskim dejavnikom. Na nastanek različnih bolezni ne vpliva le količina, ampak tudi vrsta zaužitih maščob. Nasičene maščobne kisline (pretežno živalskega izvora) so zdravju škodljive. Najdemo jih v mesu in mlečnih izdelkih.

Slovenci pojemo polovico preveč maščob (44 % dnevnega energijskega vnosa) in dvakrat preveč nasičenih maščob (14,8 % dnevnega energijskega vnosa), ugotavlja mag. Cirila Hlastan Ribič, ki je na ministrstvu za zdravje pripravljala smernice zdravega prehranjevanja....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh