Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospod je

Objava: 24. 04. 2004 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Gospod je

"Tisti učenec, ki ga je Jezus ljubil, je rekel Petru: 'Gospod je'" (Jn 21,7).

Ljubezen pomaga spoznati resnico. Zato apostol Janez prvi iz čolna spozna vstalega Jezusa, ki stoji na bregu jezera.

Rainer M. Rilke je napisal pesem o spoznanju Boga. V njej pozabi na ljubezen, odklanja čudeže, ceni pa božje zakone. "Od Tebe nočem ničesar, / kar Te dokazuje. /.../ Ne delaj čudežev meni na ljubo. / Daj prav Tvojim zakonom, / ki so vidni / od rodu do rodu."

Bog vzdržuje v naravi zakone, ki so vidni v pojavih vsakdanjega življenja. Ne izginejo. Človek ni v skušnjavi, da bi dvomil, ali bo npr. na ognju voda zavrela. Vsakdanja trdnost naravnih zakonov Rilkeja prepriča, da je Bog navzoč s svojim delovanjem. Moderni človek odklanja čudeže, ugled v njegovih očeh pa ima eksperiment, preizkus. Rilke pravi: "Vsi, ki Te iščejo, Te preizkušajo" v pomenu "eksperimentirajo s Teboj". Tako se obnaša že apostol Tomaž. Jezus ga za to ne obsodi, pač pa mu ob srečanju omehča srce, da z vso ljubeznijo vzklikne: "Moj Gospod in moj Bog."

Prikazovanja Vstalega mora dopolniti prihod Svetega Duha. Apostolom manjka ognja ljubezni in pravega spoznanja. Ko se jim je Vstali že nekajkrat prikazal, so se kar vrnili v svojo nekdanjo službo - ribištvo. Kakor da so pozabili, kakšno poslanstvo, pomembno za življenje Cerkve do konca sveta, so že prejeli. Sredi čisto svetnega razmišljanja in mukotrpnega ter neuspešnega dela jih preseneti Vstali. Stoji na obali Genezareškega jezera. Zatopljeni v svetno razmišljanje ga ne spoznajo. Spozna pa ga najmlajši apostol, dvajsetletni Janez, ki sam zapiše, da ga je Jezus ljubil. Jezus ljubi vse apostole. Vendar ob njegovem trpljenju in smrti samo Janez njegovo ljubezen radikalno spozna in posnema. Nanjo odgovori z besedo in dejanjem. Edini od apostolov spremlja Jezusovo Mater na križevem potu in z njo vztraja pod križem ter z njo sodoživlja Jezusovo umiranje. Zato mu Jezus svojo Mater izroči v varstvo, njega pa v varstvo svoji Materi.

Ljubezen je bistvo krščanstva. Peter, ki je hudo grešil zoper ljubezen do Jezusa, mora trikrat odgovoriti na isto vprašanje: "Ali me ljubiš?" Gospodov ljubeči pogled, ki nam vidi v srce, tudi nam vsak dan zastavlja isto vprašanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh