Svetovna kuhinja v slovenskih loncih
Svetovna kuhinja v slovenskih loncih
Tradicionalni irski pogrinjek vklju-čuje tudi vrsto sveže pečenega kru-ha, sadnih kolačev in peciva. Po-strežejo jih z maslom, marmelado in gosto smetano. Za zajtrk ali za malico, posebno popoldansko!
Polnozrnati kruh s pinjencem
Za ta kruh ne potrebujemo kvasa, vzhaja s pomočjo pecilnega praška, sode bikarbone in pinjenca, kar mu
da poseben okus. Pinjenec je lahko
prebavljiva in biološko visokovred-
na tekočina, ki nastane pri izdelavi
surovega masla. Na Irskem ga že od
nekdaj uporabljajo pri kuhanju in
za pitje. Pri nas ga v trgovinah ne
prodajajo, lahko pa ga naredimo sa-
mi, tako da iz smetane (sladke ali
kisle) naredimo maslo (z mešanjem
ali tresenjem) pri čemer nastane
bistra rumenkasta tekočina – pinje-
nec. Nadomestimo ga sicer lahko
kar s kislim mlekom, ki smo mu do-
dali žličko limoninega soka ali kisa
(1 žlička na 2,5 dl).
Za 4–6 oseb potrebujemo:<...>