Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40 let od izvolitve Janeza Pavla II.

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 10. 2018 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2018 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
40 let od izvolitve Janeza Pavla II.

40 let od izvolitve Janeza Pavla II.

16. oktobra 1978 je bil za novega papeža presenetljivo izbran poljski kardinal.

Prišel je izza železne zavese in kasneje močno prispeval k njenemu padcu. Nanj je bil izveden atentat, ki ga je za las preživel. Bil je globoko veren in obenem človek z jasnim pogledom v stvarnost. Živel je pod dvema diktaturama, ki sta prezirali človeka, vendar je sledil svoji vesti. Neuklonljivo je zastopal katoliški nauk, obenem pa je bil odprt za stike s svetom, strpen in je podpiral življenje. Njegov pontifikat je bil doslej drugi najdaljši v cerkveni zgodovini (več kot 26 let) in je močno zaznamoval tudi njegovega naslednika Benedikta XVI. Teologi in časnikarji množičnih medijev so bili kritični do njegovih stališč, kar pa mu nikoli ni vzelo poguma. Stopati po njegovih stopinjah je tako zahtevno, da je celotno Cerkev skrbelo, ali bo mogoče najti naslednika, ki bo lahko »obul njegove čevlje«. Označevali so ga kot teološko zakostenelega, vrh vsega ga je dolga leta spremljala napredujoča bolezen – toda mladi z vsega sveta so se zgledovali po njem. Njegova smrt je bila medijski dogodek, nemudoma je bilo slišati poziv h kanonizaciji (»Santo subito!«), njegov pogreb ter razglasitvi za blaženega in kasneje svetnika so Rim, sicer vajen nepreglednih množic romarjev, napolnili do zadnjega kotička.

Danes mineva štirideset let, ko je bil izvoljen za papeža: Karol Jozef Wojtyla.

16. oktobra 1978 je bilo z lože v baziliki sv. Petra svetovni javnosti slovesno oznanjeno: »Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam. Eminentissimum ac reverendissimum dominum, Dominum Karolum, Sanctae Romanae Ecclesiae cardinalem Wojtyła, qui sibi nomen imposuit Joannum Paolum II.« (»Oznanjam vam veliko veselje: Imamo papeža! Uglednega in častitega gospoda, gospoda Karla, svete Katoliške cerkve kardinala Wojtylo, ki si je dal ime Janez Pavel II.«).

Prvi nagovor novega papeža je ganil ljudi po vsem svetu, najpogosteje pa so navajali njegove besede »Non abbiate paura!«, »Ne bojte se!«:

Bratje in sestre, ne bojte se sprejeti Kristusa in sprejeti njegove oblasti! Pomagajte papežu in vsem, ki želijo služiti Kristusu in s Kristusovo močjo služiti človeku in vsemu človeštvu! Ne bojte se! Na široko odprite vrata Kristusu! Njegovi odrešenjski moči odprite meje držav, gospodarske in politične sisteme, obsežna področja kulture, civilizacije, razvoja. Ne bojte se! Kristus ve, »kaj je v človeku«, in on sam to ve!

Vir: kath.net / Petra Lorleberg
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh