Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

30. obletnica poimenovanja zbora

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 12. 02. 2018 / 09:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2018 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

30. obletnica poimenovanja zbora

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje se je zahvalil skladatelju Francetu Gačniku z veličastno Serafsko mašo.

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik iz Stranj, z zborovodjem, organistom in skladateljem Dominikom Krtom se je najprej Bogu, nato pa nekdanjemu stranjskemu župniku Francetu Gačniku, skladatelju in piscu besedil številnih cerkvenih pesmi, ob 30. obletnici poimenovanja zbora po njem zahvalil Bogu z veličastno Serafsko mašo (Missa seraphica) skladatelja p. Hugolina Sattnerja.

To je naredil 9. februarja zvečer pri maši v domžalski župnijski cerkvi Marije Vnebovzete (somaševanje je vodil domači župnik mag. Klemen Svetelj) in 10. februarja zvečer v istoimenski župnijski cerkvi v Mekinjah pri Kamniku, kjer je somaševanje vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.



Dominik Krt je za izvedbo »zahvalne koncertne maše« pridobil Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika (zborovodkinja Anica Smrtnik), Komorni zbor Limbar iz Moravč (zborovodja Tomaž Pirnat) in Simfonični orkester Domžale – Kamnik, kateremu je sam dirigiral. Obe izvedbi sta popolnoma napolnili prostorni cerkvi, izvajalci pa za zelo lepo petje in instrumentalno spremljavo poželi veliko priznanje obiskovalcev maš. Spomin na skladatelja Gačnika (pesmarica Na strunah kitare, Naša pesem, ansambel Kamniktiti …) in druge skladatelje cerkvene glasbe v kamniškem koncu je ob koncu maše obudil mekinjski župljan prof. Tone Ftičar, vodja Izpostave Kamnik Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti; ta sklad je članom stranjskega zbora podelil eno srebrno in 14 častnih jubilejnih Gallusovih značk. Zborovodju Krtu in stranjskemu cerkvenemu zboru se je v imenu kamniške občine zahvalil podžupan Matej Slapar, Dominik Krt pa z »Gačnikovo noto« nadškofu Zoretu ter tistim, ki so pomagali širiti bogato Gačnikovo glasbeno izročilo po Sloveniji in zunaj nje (Radio Ars, NSZ ...)



Na koncu je iz grl okrog 80 pevcev in pevk ter zbranih udeležencev maše v cerkvi zadonela »ponarodela« Gačnikova pesem Božji Materi v zahvalo: Zate Marija nagelj je in rožmarin – himna Gačnikovih t. i. ritmičnih maš.

Prav vsi zbrani pa so odšli domov s povabilom, obenem pa tudi opozorilom nadškofa Zoreta, da naj bo vsaka cerkvena pesem v Božjo čast in slavo. To je molitev, izražena v pesmi. To je v zahvali Bogu, sodelujočim pevcem in članom orkestra ter vsem obiskovalcem poudaril tudi Dominik Krt: Bogu sem hvaležen za glasbene talente, in sicer tako, da ves živim za cerkveno glasbo.



Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh