Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let od začetka 10-dnevne vojne za samostojno državo

Za vas piše:
STA
Objava: 27. 06. 2016 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

25 let od začetka 10-dnevne vojne za samostojno državo

Vojna se je končala 7. julija s t.i. Brionsko deklaracijo.

Pred 25 leti se je v Sloveniji začela desetdnevna vojna, s katero je novo nastala država zavarovala svojo samostojnost. Končala se je 7. julija s t. i. Brionsko deklaracijo, s katero so bile ustavljene vse sovražnosti na ozemlju Slovenije. 27. junija obhajamo tudi dan slovenske policije.

Takratne jugoslovanske oblasti se niso strinjale s razglasitvijo samostojnosti, ki jo je Slovenija razglasila s sprejetjem ključnih osamosvojitvenih dokumentov 25. junija 1991.

Prve enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so iz vojašnic krenile že nekaj ur potem, ko se je na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991 zaključila osrednja država proslava ob samostojnosti. Uprle so se jim enote Teritorialne obrambe in policije.

Prva protiletalska oklepna baterija JLA je državno mejo pri Metliki prestopila 27. junija ob 1.15, slovenske sile pa so jo zgodaj zjutraj ustavile pri Pogancih, s čimer so se začeli prvi oboroženi spopadi.

Cilj JLA je bil zasesti mejne prehode, letališče Brnik ter uničiti radijske in televizijske oddajnike, pri čemer pa ni uspela.

7. julija 1991 so se na Brionih sestali predstavniki Slovenije, Jugoslavije in Evropske zveze. Sprejeta je bila t. i. Brionska deklaracija, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, slovenska stran pa je morala za tri mesece zamrzniti svoje osamosvojitvene dejavnosti.

Slovenija je po tem osamosvajanje le še pospešila. Jugoslovansko predsedstvo je tako 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki JLA so Slovenijo zapustili v noči s 25. na 26. oktober.

27. junija obhajamo tudi dan slovenske policije - v spomin na 27. junij 1991, ko so se policisti spopadli z JLA na mejnem prehodu Holmec.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh