Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

230.000 Moskovčanov pri pravoslavnih božičnih bogoslužjih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 01. 2013 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

230.000 Moskovčanov pri pravoslavnih božičnih bogoslužjih

Patriarh je v svojem nagovoru spomnil na slavja ob 1025-letnici krsta Rusije, ki jih pripravljajo v letu 2013; ruske pravoslavne duhovnike je cerkveni poglavar pozval, naj ne vozijo dragih in razkošnih avtomobilov.

V 348 moskovskih cerkvah se je okoli 230.000 vernikov minulo nedeljo udeležilo slovesnih bogoslužij ob pravoslavnem božiču, je poročala tamkajšnja agencija Interfax. Predsednik vlade Dimitrij Medvedjev je praznik Jezusovega rojstva obhajal v moskovski stolnici Kristusa Odrešenika, kjer je maševal patriarh Kiril I., predsednik Vladimir Putin pa je obiskal samostan v prihodnjem olimpijskem mestu Soči.

V prisotnosti visokih političnih predstavnikov je patriarh Kiril obhajal slovesno triurno bogoslužje. Patriarh je v svojem nagovoru spomnil na slavja ob 1025-letnici krsta Rusije, ki jih pripravljajo v letu 2013, torej na dogodek, ko je kijevski knez Vladimir leta 988 s krstom sprejel krščansko vero.

Na osrednji prireditvi v ruski prestolnici ob novem letu je Kiril I. predstavil tudi številne cerkvene načrte v letošnjem letu. V Moskvi naj bi denimo zgradili kar devetdeset novih cerkva.

Na osrednji prireditvi v ruski prestolnici ob novem letu je Kiril I. predstavil tudi številne cerkvene načrte v letošnjem letu. V Moskvi naj bi denimo zgradili kar devetdeset novih cerkva. Oblastem pa so izdali tudi zahteve za vrnitev 96 cerkvenih nepremičnin, je dejal patriarh Kiril I.

V Moskvi je trenutno 894 cerkva. V 383 izmed njih redno obhajajo bogoslužja. V 235 t.i. 'nedeljskih šolah' ure verouka obiskuje 10.878 otrok in 7.098 odraslih.

Patriarh Kiril je vodje skupnosti moskovskih cerkva pozval, naj še podrobneje določijo ukrepe, s katerimi se bodo izognili bogoskrunstvu in vandalizmu v cerkvenih prostorih. Če so verniki pripravljeni na kritične položaje, meni patriarh, lahko pobude izzivalcev ali pa učinke njihovih dejanj močno omilijo ali pa celo preprečijo. Patriarh je opozoril, da so tovrstni napadi očitno usmerjeni zgolj proti pravoslavju, obenem pa poudaril, da se na napade proti Cerkvi po pravoslavnih predpisih ne sme odzvati s sovraštvom. Preprečevalni ukrepi so dopustni, saj z njimi ohranjajo red in mir v svetiščih. Patriarhove izjave so bile očitno povezane z lanskoletnimi dogodki, ko je punk skupina 'Pussy Riot' v osrednji moskovski stolnici izvedla izzivalni nastop.

Ob zaključku omenjene novoletne prireditve je patriarh Kiril prosil ves duhovnike ruske pravoslavne Cerkve, naj ne kupujejo in vozijo dragih in razkošnih avtomobilov, saj z njimi izzivajo svoje vernike in ostale ruske državljane. Duhovnikom je svetoval, naj vozijo skromnejše avtomobile japonskih, korejskih in nekaterih evropskih znamk. Patriarhu so leta 1990 v dar ponudili avtomobil znamke Mercedes tipa 600, vendar je velikodušno darilo v svoji skromnosti hvaležno odklonil.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh