Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

200 let mašniškega posvečenja A. M. Slomška – kaj prinaša obletnica?

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 13. 09. 2024 / 09:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2024 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
200 let mašniškega posvečenja A. M. Slomška – kaj prinaša obletnica?
Vabljeni k praznovanju Slomškove nedelje po župnijah in k molitvi za Slomškovo kanonizacijo. FOTO: Arhiv Nadškofije Maribor

200 let mašniškega posvečenja A. M. Slomška – kaj prinaša obletnica?

Letos obeležujemo pomembne obletnice, povezane z življenjem in delom blaženega škofa Antona Martina Slomška. Ta izjemen mož, ki je s svojim življenjem pustil globoke sledi v slovenski zgodovini, je pred 200 leti prejel diakonsko in mašniško posvečenje.

V četrtek, 5. septembra, smo obeležili 200. obletnico diakonskega posvečenja blaženega škofa Antona Martina Slomška, ki je nekaj dni kasneje, 8. septembra istega leta 1824, prejel tudi mašniško posvečenje.

Delaj veselo; delo je božji dar, ki nam zemljo polepša, živež poslajša, nam zdravje ohrani in nas greha obvarje. (Anton Martin Slomšek)

Slomškova nedelja in maša v Celovcu

Najbolj odmevno praznovanje bo zagotovo Slomškova nedelja, ki jo bomo obhajali 22. septembra, ko bo osrednja slovesnost v celovški stolnici. Ob 15.30 se bodo verniki zbrali v stolnici, kjer bo potekala molitvena ura. Sledila bo slovesna sveta maša ob 16. uri. Somaševala bosta krški škof dr. Jože Marketz in mariborski nadškof msgr. dr. Alojzij Cvikl.

Slovesnost pripravljajo člani Slomškovega odbora skupaj s sodelavci v celovški škofiji in želijo, da bi v čim večjem številu poromali v Celovec in na ta način tudi utrjevali medsebojne vezi s koroškimi Slovenci.

Škof Jože Marketz je ob tem dejal: »Želim si, da bi na osrednji slovesnosti Slomškove nedelje okrepili medsebojno povezanost in skupno prosili Boga, da bi nam dal milosti za naše poslanstvo danes. To skupno srečanje naj bi nas navdihovalo, da bi z novim zagonom stali ob strani ljudem z vsem, kar jim je danes v veselje in v breme ter z njimi odkrivali lepoto in moč evangelija.« 

Peš romanje s škofom Maksimilijanom Matjažem na Slomškovo nedeljo

Do Celovca pa se lahko odpravite tudi peš. Romanje bo potekalo iz Žihpolj, kjer je Slomšek začel svojo duhovniško pot, do celovške stolnice, kar znaša približno 12 kilometrov. Na poti se bodo romarji ustavili v Vetrinju, kjer bo ogled cerkve in nagovor. Program se bo začel ob 8. uri z odhodom avtobusa izpred Doma sv. Jožefa v Celju. Prijave sprejemajo do 18. septembra na info@jozef.si.


Slomškov večer ob pesmi in besedi

Celjska škofija pa v petek, 13. septembra, ob 18. uri v Olimjem pripravlja rožni venec s Slomškom. Ob 19. uri bo sledila sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Po maši bo na vrsti Slomškov večer, v katerem bodo domači pevski zbori, odrasli in otroški, obogatili program s pesmijo in besedo iz Slomškove literarne zakladnice. Pridružil se bo tudi gledališki igralec Pavle Ravnohrib, ki bo prebiral Slomškova besedila.

Ogled filma Srečen bo čas

V soboto, 14. septembra, bo ob 18. uri prav tako v Olimjem potekal križev pot ob ikoni križa sv. Damjana. Ob 19. uri bo sledila sveta maša, ki jo bo daroval p. Danilo Holc, bogoslužje pa bo glasbeno obogatil Župnijski pevski zbor sv. Petra pod Svetimi Gorami. Po maši bo ogled filma Srečen bo čas o A. M. Slomšku, ki ga bo predstavil režiser David Sipoš.

Jubilej Slomškove nove maše v Olimju 

V Olimju bodo v nedeljo, 15. septembra, počastili 200. jubilej nove maše bl. škofa Antona Martina Slomška. Ob 15. uri bo molitvena ura za Slomškovo kanonizacijo, ob 16. uri pa slovesna maša, ki jo bo daroval upokojeni nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek.

Maša ob 25. obletnici beatifikacije v Mariboru 

19. septembra bo ob 25. obletnici beatifikacije blaženega Antona Martina Slomška v mariborski stolnici posebna nadškofova sveta maša. Dogodek bo priložnost za spomin na Slomškovo življenje in delo. Mašo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl.

Nalaganje
Nazaj na vrh