Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas in dan odprtih vrat

Objava: 05. 08. 2011 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas in dan odprtih vrat

Kolonije se bo udeležilo enajst akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev, izkupiček od prodanih del pa bo namenjen ljudem v stiski.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo v organizaciji Škofijske Karitas Koper od ponedeljka, 15., do petka, 19. avgusta 2011, potekala 17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas z geslom Pravičnost v ljubezni in podnaslovom Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze. Izkupiček od prodanih del bo namenjen ljudem v stiski. Kolonije se bo udeležilo enajst akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev, pridružili pa se jim bodo tudi strokovni sodelavci.

Dan odprtih vrat na Sinjem vrhu nad Ajdovščino

V četrtek, 18. avgusta 2011, bo potekal dan odprtih vrat, na katerega so povabljeni tudi drugi slikarji in kiparji, ki bi svoje umetniške stvaritve prav tako želeli darovati za namene kolonije.
Dan se bo ob 18. uri sklenil s kulturnim programom.

V okviru kulturnega progama bodo nastopili: gledališka skupina Mladi z Gore pod vodstvom Ivice Vidmar, pritrkovalci iz Lokavca pod vodstvom Nade Blažko in Beti Babič ter član ljubljanske Opere SNG baritonist Zdravko Perger.

Umetnike in ostale goste bodo pozdravili koprski škof Metod Pirih, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj Škofijske Karitas Koper Matej Kobal. Na dogodku bo kot posebna gostja navzoča ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Udeležence kolonije in nastale stvaritve, ki bodo že razstavljene oz. pripravljene za ogled, bosta predstavili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Sledilo bo družabno srečanje.

Predstavitev projekta Umetniki za Karitas

Likovna kolonija Umetniki za Karitas je od svojega nastanka leta 1995 živa priča likovnih umetnikov, ki za ljudi v stiski darujejo svoje talente in čas. Doslej je bilo v kataloge zapisanih tisoč dvanajst imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali 1542 likovnih del. Na stosedemdesetih prodajnih razstavah po Sloveniji in v tujini je bilo prodanih več kot tisoč del, druge stvaritve pa so bodisi postavljene na stalnih razstavah bodisi plemenitijo prostore, za katere so bile namenjene.

Projekt Umetniki za Karitas je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je ustvarjalna kolonija, drugi pa potovanje prodajnih razstav. Tajništvo Škofijske Karitas Koper sprejme pravilnik kolonije, na osnovi katerega strokovni svet izbere njene udeležence. V strokovnem svetu so Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert. Posebnost kolonije je dan odprtih vrat, na katerega ko so v duhu Karitas povabljeni vsi, ki želijo svoj likovni zapis darovati za ljudi, ki so potrebni pomoči.

Udeleženci 17. mednarodne kolonije Umetniki za Karitas

- Arkan Al Nawas je slikar iz Iraka, ki kot krajinski arhitekt živi in ustvarja v Ljubljani;
- Brane Jazbar je profesor likovnega pouka, ki živi in ustvarja v Ajdovščini;
- Zvonimir Kamenar je akademski kipar, ki živi in ustvarja na Reki na Hrvaškem;
- Konrad Krajnc je slikar in galerist, ki živi in ustvarja v Lenartu;
- Jana Peršolja je slikarka in arhitektka, ki živi in ustvarja v Ljubljani;
- Hrvoje Marko Peruzovič in soproga Anamarija Botteri Peruzovič sta akademska slikarja, ki živita in ustvarjata na Bolu na Hrvaškem;
- Dušan Sterle je slikar, grafik, oblikovalec in ilustrator, ki živi in ustvarja v Kamniku;
- Ubald Trnkoczy je umetnostni fotograf in upokojeni direktor filmske fotografije iz Ljubljane, ki živi in ustvarja v Piranu;
- Klavdij Tutta je primorski akademski slikar, ki živi in ustvarja v Kranju;
- Joanna Zajac Slapničar je akademska slikarka s Poljske, ki živi in ustvarja v Križki vasi pri Višnji gori.

Namen projekta Umetniki za Karitas in potujoče razstave

S pomočjo podpornikov projekta, med katerimi je vsa leta tudi občina Ajdovščina, Škofijska Karitas Koper zagotovi platna in barve, krije stroške za nastanitev umetnikov ter izda katalog. Delo organizatorjev, strokovnih sodelavcev in galeristov je opravljeno prostovoljno.

V skladu s pravilnikom kolonije je vsak udeleženec naprošen, da v primeru nastanka več likovnih del Karitas podari vsaj dve. Karitas po končani koloniji izda katalog, ki ga predstavijo na prvem odprtju razstave. Tudi letos bo to na začetku tedna Karitas in sicer v soboto, 19. novembra 2011, v dvorcu Zemono pri Vipavi. Kasneje bo prodajna razstava potovala po Sloveniji in tujini, njeni organizatorji ali galerije pa si pridržujejo pravico do selekcije razstavljenih del.

Pri izvajanju programov je glavno vodilo Karitas pomoč ljudem v stiski. Projekt Umetniki za Karitas ima v tem kontekstu več namenov:
- druženje umetnikov v duhu podarjanja talentov, znanja in časa za druge;
- potovanje prodajnih razstav s prenašanjem sporočila Karitas;
- plemenitenje s kulturo današnjega čas in prostora;
- pomoč ljudem.

Na območju Škofijske Karitas Koper izvajajo splošne in specifične programi pomoči. Med splošnimi programi je nedvomno najbolj obširna materialna in finančna pomoč družinam in posameznikom. Karitas v Škofiji Koper trenutno pomaga 3.600 družinam in posameznikom.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravila voditeljica projekta Umetniki za Karitas in namestnica ravnatelja Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh