Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

17 koptov izvoljenih v egiptovski senat

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 08. 2020 / 06:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2020 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

17 koptov izvoljenih v egiptovski senat

Za 300 sedežev se je potegovalo 787 kandidatov, med njimi 47 koptskih kristjanov.

Foto: splet

Po prvih znanih izidih bo v egiptovskem senatu svoj sedež dobilo najmanj 17 koptskih kristjanov, še en kandidat pa mora prestati glasovanje, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v teh dneh poročal koptski egiptovski spletni portal Watani. Uradni izidi volitev v zgornji dom parlamenta bodo znani jutri.

Trije izvoljeni so glasove dobili kot edini kandidati desne stranke »Mustakbal Watan« (Prihodnost naroda); drugih 14, med njimi 8 žensk, so si položaje zagotovili s kandidiranjem na listi »Al-Ka'ima al-Watanija min Agl Masr« (V prid narodni listi Egipta).

Kot poroča Watani, je bilo med kandidati 47 koptskih kristjanov; skupno se je za 300 sedežev potegovalo 787 kandidatov. 200 sedežev v senatu je razdeljenih s tajnimi javnimi volitvami, 100 pa jih izbere egiptovski predsednik. Najmanj deset odstotkov sedežev je predvidenih za ženske. Volitve za predstavniški dom (spodnji dom) v Egiptu načrtujejo v letošnjem novembru.

Kopti so največja krščanska skupnost v Egiptu. Svoje korenine pripisujejo evangelistu Marku. Navedbe o številu članov te verske skupnosti nihajo med osmimi in dvanajstimi milijoni med okoli 100 milijoni egiptovskih državljanov.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh