Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150-letnica rojstva skladatelja Ignacija Hladnika

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 25. 09. 2015 / 10:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
150-letnica rojstva skladatelja Ignacija Hladnika

150-letnica rojstva skladatelja Ignacija Hladnika

Ob jubileju skladatelja sakralne glasbe in organista Ignacija Hladnika bo v župnijski cerkvi v Križah cikel koncertov.

KD Kruh Križe, Zveza kulturnih organizacij Tržič in Župnija Križe ob 150-letnici rojstva enega najplodnejših slovenskih skladateljev sakralne glasbe in odličnega organista Ignacija Hladnika pripravljajo cikel koncertov v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa v Križah pri Tržiču.

Ignacij Hladnik je bil rojen 25. septembra 1865 kot sin tedanjega cerkovnika v Križah. Kmalu so se preselili v Tržič, Ignacij se je zgodaj začel šolati na Orgelski šoli v Ljubljani, od koder ga je službena pot nato vodila v Šentjakob ob Savi, Staro Loko in nazadnje v Novo mesto, kjer je kar 40 let vodil glasbene dejavnosti v kapiteljski cerkvi.



Eno najlepših ocen je l. 1932 Hladniku v hrvaški glasbeni reviji Sv. Cecilija (letnik 26, 1932, str. 118) zapisal predsednik Cecilijskega društva za hrvaške škofije Janko Barle (v prostem prevodu): »Hladnik je bil izredno glasbeno nadarjen, živel je v glasbi in samo za glasbo. Bil je izvrsten in znan organist. Še bolj so ga proslavile njegove številne kompozicije, ki so se neobičajno hitro, kot nekoč Riharjeve, razširile med Slovenci in osvojile mnoge pevske kore. Bil je neobičajno plodovit, skladal je z lahkoto, ljudje pa so vzljubili njegove melodije, kot da so izšle iz narodove duše … Tudi strog sodnik mora priznati, da je med Hladnikovimi skladbami mnogo odličnih del, ki ga bodo preživela in ki mu bodo zagotovila trajen spomin v zgodovini slovenske glasbe.«

Marija, skoz' življenje

V okviru jubilejnih dogodkov je bil že izveden koncert mojstra Daliborja Miklavčiča na orglah in pedalnem klavirju ob spremljavi godalnega tria, v začetku oktobra sledi dekanijsko srečanje pevskih zborov tržiške dekanije. Osrednja slovesnost s koncertom in odkritjem spominske plošče akademskega kiparja Vinka Ribnikarja bo v soboto, 26. septembra, ob 19. uri v kriški župnijski cerkvi. Slovesno bogoslužje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, domačemu pevskemu zboru pod vodstvom Tine Bohinc pa se bo pridružil tudi Stolni zbor Ignacij Hladnik Novo mesto z zborovodkinjo Barbaro Lotrič. Na koncertu nikakor ne bo manjkala slavna Marija, skoz' življenje, ki je zagotovo pravi fenomen slovenskega ljudskega petja.

Portret Ignacija Hladnika, ki ga je ustvaril Božidar Jakac

Ignacij Hladnik poldrugo stoletje po svojem rojstvu ne živi le v spominu prebivalcev ulic, ki v Križah in Novem mestu nosita njegovo ime, temveč tudi med tisočerimi slovenskimi pevci – ni namreč le pisal spevnih melodij, temveč nas je v resnici naučil moliti slovensko.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh