Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

15 let od tragedije ruske jedrske podmornice Kursk

Za vas piše:
STA
Objava: 12. 08. 2015 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

15 let od tragedije ruske jedrske podmornice Kursk

Spominske slovesnosti so se pričele s sveto mašo v vasici Vidjajevo, od koder je podmornica zadnjič izplula.

V Rusiji danes obeležujejo 15. obletnico tragedije ruske jedrske podmornice Kursk, ki je 12. avgusta 2000 med vojaškimi vajami z vsemi 118 člani posadke potonila na dno Barentsovega morja. Mornarji Severnomorske flote se bodo na različnih slovesnostih poklonili umrlim kolegom ter v spomin nanje na grobove položili cvetje in vence, že zgodaj zjutraj pa so v vasici Vidjajevo v Murmanski regiji, od koder je podmornica leta 2000 zadnjič izplula, obhajali spominsko bogoslužje.

V Vidjajevu pripravljajo tudi osrednjo prireditev, ki se bo po maši nadaljevala ob spomeniku mornarjem, umrlim v oceanu.

V Murmansku ob spomeniku mornarjem prirejajo shod mornarskih enot Severnomorske flote, ki se bo zaključil z minuto molka ob 11.28 po moskovskem času. Točno ob tej uri je pred 15 leti na podmornici odjeknila prva eksplozija. Vse ladje bodo plule z zastavami, spuščenimi na pol droga in vključenimi sirenami.

Nesrečo več kot 150 metrov dolge in 15.000 ton težke podmornice K-141 je povzročila obsežna eksplozija v prostoru za torpede, ki je sledila prvi, manjši eksploziji. Zatem je Kursk s 118 člani posadke potonil na globino 108 metrov.

Kasneje je postalo jasno, da je nekaj mornarjev strahovito eksplozijo prednjega dela podmornice preživelo in v zadnjem delu čakalo na rešitev. Poslovilno pismo, ki so ga našli pri ponesrečenem poročniku, je bil dokaz, da je nesrečo preživelo vsaj 23 mornarjev. Toda admirali ruske severnomorske flote za ponesrečene mornarje niso naredili več ali manj nič.

Ruska in svetovna javnost sta o dogodkih in nesreči Kurska izvedeli šele po dveh dneh. Potem ko je ruska mornarica z zastarelo tehniko skušala zaman priti do podmornice na morskem dnu, je Kremelj nekaj dni kasneje za pomoč le zaprosil tujino. Pomoč britanskih in norveških posebej usposobljenih potapljačev je žal prišla prepozno, šele 19. avgusta oz. teden dni po nesreči.

Rusi glede na nedavno opravljeno anketo z leti kljub temu vse bolj verjamejo, da so oblasti takrat naredile vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi rešili preživele v podmornici. Letos se je s to trditvijo strinjalo 40 % vprašanih, medtem ko jih je še pred petimi leti tako menilo 34 %, leta 2000 pa 23 %. V anketi, ki so jo izvedli med 17. in 20. julijem, je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax sodelovalo 800 ljudi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh