Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

1,2 milijona Špancev na protestnem shodu proti splavu

Objava: 20. 10. 2009 / 08:37
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

1,2 milijona Špancev na protestnem shodu proti splavu

‘Protestirali bomo, dokler bo splav dovoljen’

1,2 milijona udeležencev se je minuli konec tedna zbralo v Madridu na množičnem protestu proti načrtovani nadaljni ‘liberalizaciji’ španske zakonodaje o splavu (po podatkih policije je bilo število udeležencev znatno nižje, saj so ‘zabeležili’ le okoli 250.000 protestnikov). Med protestniki je bil tudi nekdanji španski predsednik Jose Maria Aznar. K množični udeležbi so pozivali reklamni oglasi več kot 40 španskih združenj.

Zakonski predlog nosečnicam in nerojenim otrokom ne nudi nikakršne zaščite, je pojasnil Benigno Blanco, presednik španskega Družinskega foruma in tiskovni predstavnik prirediteljev protestnega shoda, med večerno izjavo za medije ob zaključku protesta. Povedal je, da so se protestniki zbrali tudi zato, da bi bodočim mamicam zagotovili svojo podporo, jim pokazali, da v svoji (morebitni) stiski niso same. V pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo je Blanco dejal, da bodo španska krščanska združenja še naprej nasprotovala spremembi zakonodaje o splavu. Po njegovih besedah se bo razprava nadaljevala, dokler bo v Španiji splav dovoljen. Za to bodo poskrbeli, je dejal, četudi ne bo mogoče vsak mesec prirediti tako množičnega shoda.

Prireditelji shoda, večinoma gre za katoliška združenja, so najeli letala, vlake in avtobuse, da so se lahko protesta v španski prestolnici udeležili ljudje iz celotne Španije. Med protestniki je bilo največ družin z otroki. Shod se je začel ob peti uri popoldan, pod sončnim madridskim nebom, številna množica pa je korakala po mestu s plakati, z napisi in baloni, na katerih je bilo moč prebrati gesla proti splavu. Na čelu protestnikov je bil ogromen transparent z napisom ‘Vsako Življenje je pomembno’.

Prireditelji so prosili vsakega udeleženca, naj za udeležbo na shodu daruje en evro, saj so stroški organizacije shoda presegli 130.000 evrov. Prisotni novinarji so shod označili za ‘največji protest v zgodovini Španije’. Med drugim je množico nagovoril tudi mehiški igralec Eduardo Verastegui, vsem žrtvam splava pa so protestniki namenili tudi minuto molka.

Španska škofovska konferenca je v preteklem tednu ostro kritizirala načrtovano ‘liberalizacijo’ zakona o splavu, vendar se njeni predstavniki shoda niso udeležili. Eden izmed škofov pa je dan po shodu povedal, da je šlo za ‘legitimen in pričakovan’ protest.

Konec letošnjega septembra je španska vlada sprejela predlog zakona, ki predvideva občutno liberalizacijo zakonodaje o splavu. Če bi vlada predlog zakona v naslednjih mesecih potrdila, bi imela Španija enega od ‘najliberalnejših’ zakonov o splavu na svetu. Vodja španske opozicije Mariano Raroy želi preprečiti tolikšno liberalizacijo zakona, ki jo predlaga trenutna socialistična vlada. Kot je povedal za medije, je množični shod v Madridu odličen pokazatelj, da si večina Špancev ne želi sprememb v zakonodaji glede splava.

Po novem vladnem predlogu naj bi bilo opravljanje splava v Španiji dovoljeno do 14. tedna nosečnosti. Če pa nosečnost ‘resno ogroža’ telesno in duševno zdravje matere ali če pri nerojenem otroku odkrijejo težke okvare ali neozdravljivo bolezen, bi bil splav dovoljen vse do 22. tedna nosečnosti. Mladoletnice bi lahko po novem zakonu od izpolnjenega 16. leta splav opravljale brez privoljenja staršev.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh