Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

12 ključev za uporabo karmelskega škapulirja

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 07. 2024 / 12:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2024 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
12 ključev za uporabo karmelskega škapulirja
Karmelski škapulir. FOTO: karmel-mirnapec.rkc.si

12 ključev za uporabo karmelskega škapulirja

Po besedah papeža Pija XII. je »škapulir na svet prinesel obilico duhovnih in posvetnih milosti«.

Na god Karmelske Matere Božje predstavljamo 12 ključev za razumevanje in uporabo karmelskega škapulirja, ki so jih zbrali pri spletnem portalu CNA:

1. To ni amulet.

Škapulir ni amulet ali samodejno zagotovilo za zveličanje. Nosilca ne odvezuje od izpolnjevanja zahtev krščanskega življenja. Sv. Klavdij de la Colombière je nekoč dejal: »Sprašujete, kaj bi se zgodilo, če bi hoteli umreti s svojimi grehi? Takole vam odgovarjam: potem boste umrli v grehu, ne boste pa umrli s škapulirjem.«

2. Škapulir je bil kos oblačila.

Beseda »škapulir« izhaja iz latinske besede »scapulae«, kar pomeni kost lopatico na plečih. Sprva je bilo to nekakšno ogrinjalo, ki so ga redovniki pri delu nosili prek ramen, da ne bi poškodovali ali umazali redovnega oblačila. Karmeličani so ga sprejeli kot znamenje posebne predanosti Božji Materi Mariji: na ta način so poskušali posnemati njeno predanost Kristusu in bližnjemu.

3. To je dar Božje Matere Marije.

Po izročilu naj bi škapulir, kakršnega poznamo danes, sama Mati Božja 16. julija 1251 podarila sv. Simonu Stocku. Svoj dar je pospremila z besedami: »Vzemi, sin, ta škapulir svojega reda; to bo znamenje milosti, ki sem jo izprosila tebi in otrokom Karmelske gore: kdor umrje v tem oblačilu, se bo obvaroval večnega ognja.« Cerkev je uporabo škapulirja pozneje razširila na laike.

4. To je v bistvu majhen habit, redovno oblačilo.

Škapulir je nekakšen miniaturni karmeličanski habit, ki ga lahko nosijo vsi častilci kot znamenje svoje posvetitve Božji Materi Mariji. Sestavljen je iz dveh trakov, ki se nosita okoli vratu, nanju pa sta pritrjena dva majhna kosa rjave tkanine, okrašena s podobo Karmelske Matere Božje in Srca Jezusovega. Enega naj bi nosili na prsih, drugega na hrbtu, in običajno se škapulir nosi pod oblačili.

Karmelska Mati Božja. FOTO: katoliska-cerkev.si

5. To je službena uniforma.

Cerkveni učitelj sv. Alfonz Ligvorij je dejal: »Kakor so ljudje ponosni, da drugi nosijo svoje uniforme, je tudi Božja Mati Marija hvaležna, če njeni častilci nosijo vsak svoj škapulir, kot znamenje, da so se posvetili Njeni službi in da so člani Njene nebeške družine.«

6. Škapulir ima tri pomene.

Škapulir predstavlja Marijino materinsko ljubezen in varstvo, pripadnost Mariji in blagi Kristusov jarem, ki nam ga Božja Mati pomaga nositi.

7. Škapulir je zakramental.

Cerkev karmelski škapulir priznava kot zakramental - znamenje, ki nam pomaga živeti sveto življenje in povečati našo pobožnost. Škapulir ne podeljuje milosti kot zakramenti, vendar osebo, ki ga nosi, usmerja h Gospodovi ljubezni in pokori, če ga vdano sprejema.

8. Škapulir lahko podarimo nekatoličanu.

V bolnišnico Sv. Simona Stocka v New Yorku so nekoč pripeljali umirajočega moškega. Medicinska sestra je opazila, da nosi rjav škapulir, in je poklicala duhovnika. Ko so nad njim molili, je moški znova prišel k zavesti in je duhovniku povedal, da ni katoličan, vendar škapulir nosi kot obljubo svojim prijateljem. Duhovnik je moškega vprašal, ali želi postati katoličan, in pred smrtjo prejel zakrament svetega krsta ter bolniško maziljenje.

Preberite tudi: God Karmelske Matere Božje

9. Škapulir je bil viden med zadnjim fatimskim prikazanjem.

Fatimska vidkinja Lucija je poročala, da se ji je Devica Marija med zadnjim videnjem (oktobra 1917) prikazala s karmeličanskim habitom in škapulirjem v roki, ter naročila, naj ga njeni resnični otroci nosijo s spoštovanjem. Marija je tudi prosila, naj ga tisti, ki se ji posvetijo, nosijo kot znamenje te posvetitve.

10. Škapulir je bil po pokopu odkrit povsem nepoškodovan.

Bl. papež Gregor X. je bil pokopan s škapulirjem in ko so 600 let pozneje odprli njegov grob, je bil škapulir povsem nepoškodovan. Nekaj podobnega se je zgodilo s sv. Alfonzom Ligvorijem. Škapulir sta nosila tudi sv. Janez Bosko in sv. Janez Pavel II., sv. Peter Klaver pa je škapulir podaril tistim, ki jih je spreobrnil.

11. Obstaja prednostni način za prejem škapulirja.

Škapulir naj bi prejeli v občestvu, pri obredu pa naj bi se jasno izrazila duhovni pomen tega zakramentala in zavezanost Božji Materi Mariji. Prvi škapulir mora blagosloviti duhovnik in ga položiti na prejemnika, medtem ko izgovarja naslednjo molitev:

»Sprejmi ta blagoslovljeni škapulir in prosi Presveto Devico Marijo, naj ga po njenih zaslugah nosiš brez madeža greha, naj te varuje pred vsemi nesrečami in te pripelje v večno življenje.«

12. Blagosloviti je treba le prvi škapulir, ki ga prejmete.

Ko je blagoslovljen prvi škapulir, ki ga nosilec prejme ob sprejetju v Bratovščino sv. škapulirja, mu za blagoslov naslednjih škapulirjev ni treba prositi. Tistih, ki so obrabljeni in so bili blagoslovljeni, se ne sme zavreči, temveč sežgati ali pokopati, kot je primerno za zakramentale.

Kupi v trgovini

Vzpon na goro Karmel
Duhovna rast
14,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh