Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

105 let rojstva Janeza Jenka

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 12. 2015 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
105 let rojstva Janeza Jenka

105 let rojstva Janeza Jenka

Janez Jenko, prvi škof obnovljene in razširjene koprske škofije, bo od 30. decembra počival v novi grobnici.
Prav danes mineva 105 let od rojstva Janeza Jenka. V sredo, 30. decembra, bodo njegove posmrtne ostanke iz groba za stranskim oltarjem prenesli v novo grobnico škofov pred sarkofag svetega Nazarija, kjer je tudi sam želel biti pokopan.

Janez Jenko, prvi škof obnovljene in razširjene koprske škofije, je bil rojen 5. maja 1910 na Jami pri Mavčičah, umrl pa je 24. decembra 1994.

Pot do duhovniškega poklica

Svoje otroštvo in prva leta ljudske šole je preživel doma in pri stricu župniku na Bledu. Gimnazijo je obiskoval v Škofovih zavodih v Šentvidu nad Ljubljano. Po maturi ga je v ljubljansko bogoslovje sprejel škof Anton Bonaventura Jeglič. Pet let pozneje, 8. julija 1934, ga je škof Gregorij Rožman v ljubljanski stolnici posvetil v duhovnika.

Iz Kostanjevice na Krki v Ljubljano, nato pa v Beograd

Duhovniško službo je začel kot kaplan v Kostanjevici na Krki, od koder je že po nekaj mesecih odšel za vzgojitelja v Škofove zavode, kjer je ostal šest let in v tem času tudi doktoriral iz teologije. V šolskem letu 1939–1940 je poučeval verouk na bežigrajski gimnaziji, jeseni leta 1940 pa je nastopil službo profesorja verouka za katoliške dijake na treh gimnazijah v Beogradu. Opravljal jo je do aprila 1946, ko so bili kateheti odpuščeni iz državnih služb. V Beogradu je dr. Janez Jenko ostal kar 24 let.


Škof Janez Jenko v Vipavi decembra 1977

Po smrti apostolskega administratorja dr. Mihaela Toroša (29. decembra 1963) ga je papež Pavel VI. 24. aprila 1964 imenoval za apostolskega administratorja slovenskega dela goriške nadškofije. Službo je prevzel 24. maja v romarski baziliki na Sveti Gori, 17. julija ga je papež imenoval za škofa, škofovsko posvečenje je prejel 6. septembra v božjepotni cerkvi v Logu pri Vipavi, 1. septembra pa je dobil v upravo slovenski del reške nadškofije. Začetki koprske škofije sicer segajo v čas pred več kot tisoč štiristo leti. Med letoma 1828 in 1977 je bila pridružena škofiji Trst.

Janez Jenko si je skupaj z drugimi duhovniki močno prizadeval za pravno ureditev škofije. 17. oktobra leta 1977 je papež Pavel VI. izdal bulo V prvih letih. s katero je obnovil staro koprsko škofijo in združil ozemlje dotedanje apostolske administrature v novo koprsko škofijo, ki jo je pridružil ljubljanski cerkveni pokrajini (metropoliji). Janez Jenko je postal prvi redni škof obnovljene koprske škofije, v katero spadajo ozemlja goriške nadškofije, tržaško-koprske in reške škofije, ki pripadajo Sloveniji.


Spominska plošča v v župnijski cerkvi v Mavčičah

Prvi škof pri Slovencih v Avstraliji

Leta 1968 je bil Janez Jenko kot prvi škof iz Slovenije na obisku pri slovenskih izseljencih v Avstraliji in blagoslovil prvo slovensko cerkev v Avstraliji. Upokojil se je leta 1987 in do smrti živel v Kopru.

Spominska plošča

Leta 2010, ob stoletnici njegovega rojstva, je bila v župnijski cerkvi v Mavčičah odkrita plošča v njegov spomin.

Vir: arhiv Družine


Preberite tudi:

Iskanje prave duhovnosti
Škof globoke vere
Daljnoviden in neustrašen

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh