Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100. obletnica rojstva božje služabnice Cvetane Priol [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 20. 02. 2022 / 11:14
Oznake: Kultura, Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2022 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
100. obletnica rojstva božje služabnice Cvetane Priol [FOTO]
FOTO: Jože Potrpin

100. obletnica rojstva božje služabnice Cvetane Priol [FOTO]

V soboto zvečer, 19. februarja, je bila v kapucinski župnijski cerkvi sv. Cecilije v Celju ob stoletnici rojstva božje služabnice Cvetane Priol (1922–1973) maša, ki jo je ob somaševanju postulatorja dr. Vinka Škafarja in še dveh patrov sobratov daroval upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek.

Nato so si navzoči ogledali kratek film z naslovom »Cvetana Priol, pričevalka nevidnega« (v sodelovanju s postulaturo je scenarij zanj napisal pisatelj Alojz Rebula, zrežirala pa Vanda Brvar leta 2005), nakar je bilo v kapeli sv. Frančiška odprtje že osme potujoče razstave o božji služabnici z naslovom Moj poklic je ljubezen, ki jo je pripravila Cvetanina vneta raziskovalka, arhivistka mag. Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor, ki je tudi nagovorila zbrane.

FOTO: Jože Potrpin

Koliko poznamo naše svetnike?

Škof Lipovšek je v pridigi poudaril, da je praznovanje 100. obletnice rojstva božje služabnice Cvetane Priol v Celju z razstavo in v Mariboru s slovesnim bogoslužjem del aktualne sinodalne poti. Spodbuda nam, da bi živeli poklic kristjana, svetniki pa so vzorniki in priprošnjiki na tej poti. In vsi smo poklicani k svetosti. Škof se je s pisateljem Alojzem Rebulo in dogodkom Rekolekcija pod Kumom v njegovem romanu Jutranjice za Slovenijo še vprašal, koliko poznamo naše svetnike, tudi božjo služabnico Cvetano iz Maribora. Njeno življenje se je lepo začelo, končalo pa v bolezni in trpljenju, ki ga je vdano nosila. Tudi mi uresničimo pot, na katero smo poklicani, je povabil škof.

Nadškof Lipovšek: »Pot svetosti je izjemno bogata. Vsakega Bog kliče na njemu lasten način.« FOTO: Jože Potrpin

 Lipovšek: Vabilo na pot svetosti 

»Naša pričevalka nas s svojim zgledom in besedo vabi na pot svetosti. Pot svetosti je izjemno bogata. Vsakega Bog kliče na njemu lasten način. To je ravno ta modrost. O njej govori tudi drugi vatikanski koncil, ki zelo naglaša, da smo potujoča Cerkev, vsi gremo proti nebeški domovini, ki so jo nekateri že dosegli. To so svetniki in svetnice božji. Ki jih poznamo, še več pa je tistih, ki jih ne. Znamenje življenjske moči in evangeljske bližine Cerkve je, da poraja svetnike. Cerkev na zemlji se bliža Cerkvi v nebeški slavi. Ta medsebojna povezanost je naša moč, veselje, sreča, tolažba, upanje,« je dejal škof Lipovšek.

 Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor. FOTO: Jože Potrpin

Preprosta in ponižna

»Današnja Cerkev in čas ne potrebujeta samo velikih mož in žena, velikih in odmevnih dejanj, besed in glasnih zvokov velikih simfoničnih orkestrov, ampak tiha in preprosta življenja, skromna dejanja in nežno zašepetane besede, melodije, ki segajo do srca. Prav tako pa današnji čas še kako potrebuje pripravljenost za delo, trpljenje in molitev. Takšna je bila tudi Cvetana Priol, preprosta in ponižna, a obenem tako globoka v svoji duhovni veličini. Ko sem se prvič srečala s Cvetano … me je takoj prevzelo njeno na videz res preprosto, a obenem tako duhovno bogato življenje, ter preprosta in res bogata in iskrena vera v Boga in ljubezen do bližnjega, ki se je kazala v vsakem koščku njene biti,« je poudarila Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor.

Še več fotografij v fotogaleriji Jožeta Potrpina.


Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh