Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10. oktober, svetovni dan boja proti smrtni kazni

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 10. 2016 / 05:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

10. oktober, svetovni dan boja proti smrtni kazni

Letos poudarek na usmrtitvah zaradi povezav s terorizmom.

10. oktober je tudi svetovni dan boja proti smrtni kazni, ki se letos osredotoča na osveščanje javnosti o izvajanju smrtne kazni za zločine, povezane s terorizmom, in poziva k zmanjšanju njene rabe. Kot navaja STA, je smrtno kazen lani izvršilo 25 držav, v celoti pa so jo doslej odpravile 104 države.



To so podatki svetovne koalicije proti smrtni kazni, ki so jo ustanovili leta 2002 v Rimu, združuje pa več kot 150 organizacij. Koalicija letošnji dan boja proti smrtni kazni obeležuje pod geslom Usmrtitev je orodje terorista. Ustavite krog nasilja.

Kot je izpostavila na svoji spletni strani, so se nekatere vlade v zadnjih letih po terorističnih napadih v imenu zaščite svoje države in prebivalcev zatekle k izvajanju tovrstnega kaznovanja kljub svetovnemu gibanju za odpravo smrtne kazni.

Zakone, ki povečujejo domet smrtne kazni, s tem da je zagrožena tudi za nekatera teroristična dejanja, so v minulem desetletju sprejeli Bangladeš, Indija, Nigerija, Tunizija in nekatere druge države. V imenu boja proti terorizmu pa sta nedavno tudi Pakistan in Čad začela znova izvrševati smrtno kazen, na katero je prej leta veljal moratorij.

Smrtno kazen za kazniva dejanja, povezana s terorizmom, ohranja skupaj 65 držav. Pri tem je bil v obdobju med letoma 2006 in 2016 v 15 državah najmanj en človek obsojen na smrt in posledično usmrčen za kazniva dejanja, povezana s terorizmom. Gre za Afganistan, Belorusijo, Čad, Kitajsko, Egipt, Ekvatorialno Gvinejo, Indijo, Iran, Irak, Jordanijo, Pakistan, Savdsko Arabijo, Somalijo in Združene arabske emirate, navaja koalicija.

Poleg tega je v omenjenem obdobju devet držav najmanj enega človeka obsodilo na smrt za kazniva dejanja, povezana s terorizmom, vendar kazni niso izvršile. Še 41 držav pa v zakonodajah ohranja smrtno kazen za kazniva dejanja, povezana s terorizmom, vendar v zadnjih desetih letih ni bilo tovrstne obsodbe ali usmrtitev.

Smrtno kazen kot obliko kaznovanja za najhujše, a tudi ne tako hude zločine, sicer še vedno izvajajo tudi številne druge države. Lani jo je izvršilo najmanj 25 držav. Prvo peterico, ko gre za izvrševanje usmrtitev, sestavljajo Kitajska, Iran, Savdska Arabija, Pakistan in Združene države Amerike. V ZDA so po navedbah svetovnih medijev doslej letos usmrtili 16 zapornikov, lani pa 28, kar je bila sicer najnižja številka v zadnjih 24 letih.

Smrtno kazen so doslej v celoti odpravile 104 države, šest držav pa za t. i. običajna kazniva dejanja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh