Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 let ptujskogorske bazilike

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 09. 12. 2019 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2019 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

10 let ptujskogorske bazilike

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je ob 10. obletnici bazilike Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori daroval mašo.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v soboto, 7. decembra, ob 10. obletnici bazilike Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori daroval mašo.

Kako cerkev postane bazilika?

V pridigi je razložil, kaj je bazilika in kako neka cerkev dobi ta naziv. V njej mora biti pomembno duhovno in pastoralno dogajanje, slovesno dovršeno in doživeto bogoslužje ter priložnost za sv. spoved. Na baziliko je vezan tudi apostolski blagoslov s posebnim odpustkom, kar že na zunaj nakazujeta na vidnem mestu papeški grb in lastni grb bazilike ter glavni sedež za voditelja bogoslužja. Med dejavnosti bazilike spadata tudi študij in širjenje papeških dokumentov.

Z imenovanjem cerkve za baziliko je izražena posebna občestvena povezanost med to cerkvijo, s cerkvijo svetega Petra v Rimu in papežem, ta pa se poudarja s slovesnim obhajanjem štirih praznikov: 22. 2. praznika sedeža sv. Petra; 29. 6. praznika apostolov Petra in Pavla; obletnice papeževe »posvetitve« in obletnice razglasitve določene bazilike.

Skrb za romarje, iskalce in tiste, ki so se oddaljili od Cerkve

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je dan pred praznikom Brezmadežnega spočetja Device Marije zbranim romarjem dejal: »Iskreno si želim, da bi v tej romarski cerkvi bila posebna skrb namenjena romarjem, ki priromajo na to sveto goro, pa tudi vsem obiskovalcem, med katerimi smo mnogi iskreni iskalci resnice.

Naj bo skrb namenjena tudi tem, ki so se oddaljili od Cerkve, ki nosijo v sebi rane in bolečine zaradi življenja, ki so ga preživeli brez Boga, v sebi pa nosijo željo, po drugačnem, polnem in lepšem življenju, do katerega lahko pridejo ravno po zakramentu sprave. Tako bo bazilika lahko kraj milosti, kraj, kjer izžareva Božje usmiljenje in so vernikom in romarjem na »široko odprta vrata do zakladov Cerkve«.

Bog je močnejši od greha

Dodal je, da nam je Mati Zavetnica s plaščem še posebej blizu, ko se znajdemo v težavah, ko trpimo in izgubljamo pogum. Dodal je, da človeku jemlje čast in dostojanstvo greh.

»Dogma o Marijinem brezmadežnem spočetju nam spregovori ne samo, da je greh, ampak tudi o tem, da je Bog močnejši od greha in da tam, kjer se je pomnožil greh 'se je še bolj pomnožila milost«, da bi prav tako, kakor je greh kraljeval s smrtjo, po našem Gospodu Jezusu Kristusu, milost kraljevala s pravičnostjo za večno življenje' (Rim 5,20). Marija je torej zagotovilo, da je temu tako. Cerkev, kot občestvo svetih, v Mariji, ki je brez madeža greha, ki je sveta in brezmadežna, v Mariji prepoznava ideal, h kateremu teži.«

Vir in foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh