Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada v Iraku potrdila papežev obisk

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 02. 2021 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2021 / 19:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada v Iraku potrdila papežev obisk

Vlada v Iraku potrdila papežev obisk

Zaradi varnostnih razmer in visokega števila okuženih obisk za državo predstavlja velik izziv.

Veliki ajatola Ali al-Sistani FOTO: Wikipedia

Osrednja vlada v Iraku je uradno potrdila obisk papeža Frančiška v državi v začetku letošnjega marca. Cerkveni voditelj bo po Iraku potoval pod državno zaščito, je včeraj pojasnil podtajnik iraškega zunanjega ministrstva v Bagdadu. Povedal je tudi, da med srečanjem z velikim ajatolo Alijem al-Sistanijem v mestu Nadžaf ni predvideno »nobeno podpisovanje kakršnih koli sporazumov«.

To bo prvi obisk voditelja Katoliške cerkve v Iraku, zgodovinskega pomena pa je tudi podatek, da bo papeža sprejela najvišja avtoriteta šiitskega islama. Po objavi predvidenega srečanja med papežem in velikim ajatolo so se pojavila ugibanja, ali bosta tudi Frančišek in al-Sistani podpisala poziv k medverskim prizadevanjem za mir, podoben Dokumentu o človeškem bratstvu, ki sta ga februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala sveti oče in sunitski veliki imam Ahmad al-Tayyeb.

Papežev obisk v Iraku bo »močno vplival na celotno državo, predvsem pa bo močno znamenje podpore vsem iraškim kristjanom,« je pojasnil podtajnik Nizar Al-Khair Allah. Obisk svetega mesta šiitov, Nadžafa, je označil kot »zgodovinski«.

Obisk svetega očeta v krizni državi Irak med 5. in 8. marcem letos v luči tamkajšnjih varnostnih razmer in v zadnjem času izredno visokega števila okužb z novim virusom za državo predstavlja velik izziv. Nekateri mediji so že poročali, da bo obisk odpovedan oziroma preložen za nedoločen čas, vendar so z nunciature v Bagdadu ta ugibanja pred družbenih omrežij odločno zanikali.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh