Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika noč: vatikanske slovesnosti znova omejene

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 03. 2021 / 09:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 06:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velika noč: vatikanske slovesnosti znova omejene

Velika noč: vatikanske slovesnosti znova omejene

SDM na škofijski ravni zaradi koronaepidemije prestavljen na november.

Velikonočna vigilija 2020 FOTO: Vatican Media

Tudi v letošnjem letu bodo bogoslužne slovesnosti velikega tedna in med velikonočnimi prazniki v Vatikanu zaradi epidemije koronavirusne bolezni precej omejene. Ob strogem upoštevanju zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb z novim virusom se bo smelo slovesnosti v baziliki in na Trgu sv. Petra udeležiti le majhno število vernikov, so po navedbah spletnega portala Vatican News včeraj sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Kot poroča avstrijski Kathpress, so tudi člani diplomatskega zbora prejeli obvestilo, da njihova navzočnost pri slovesnostih v letošnjem letu ni predvidena.

Prva sveta maša v velikem tednu, ki jo bo daroval papež Frančišek, bo slovesno bogoslužje na cvetno nedeljo, in sicer ob 10. uri in 30 minut pri oltarju katedre v baziliki sv. Petra. Tam bodo na veliki četrtek ob 10. uri obhajali tudi krizmeno mašo, ki pa se je ne bodo udeležili številni duhovniki iz rimske škofije, kot je bil običaj do leta 2019. Enako kot lansko leto papež tudi tokrat ne bo obhajal bogoslužja zadnje večerje; v baziliki sv. Petra jo bo ob 18. uri daroval dekan kardinalskega zbora, 87-letni kardinal Giovanni Battista Re. Obrednega umivanja nog letos ni na programu.

Na veliki petek bo papež ob 18. uri obhajal obredje velikega petka, s katerim se spominjamo Jezusovega trpljenja. Tudi letos mora žal odpasti tradicionalni javni križev pot v Koloseju, ki je vedno privabil velike množice vernikov. Papež ga bo molil na Trgu sv. Petra od 21. ure naprej.


Križev pot na Trgu sv. Petra, veliki petek 2020 FOTO: Vatican Media

Vigilija se bo zaključila pred »policijsko uro«

Velikonočno vigilijo na veliko soboto bodo letos zaradi prepovedi večernih izhodov v Rimu obhajali ob neobičajno zgodnji uri: papež bo sveto mašo ob oltarju katedre v baziliki sv. Petra daroval že ob 19. uri in 30 minut. Na velikonočno nedeljo ob 10. uri je predvideno slovesno praznično bogoslužje v baziliki sv. Petra, ki mu bo sledil tradicionalni velikonočni blagoslov Urbi et Orbi: slednjega bodo prenašale številne televizijske in radijske postaje po vsem svetu. Na velikonočni ponedeljek bo papež Frančišek molil opoldansko molitev Raduj se, Kraljica nebeška v knjižnici apostolske palače.

Vse velikonočne slovesnosti bodo kot običajno neposredno predvajali prek spletnega portala Vatican News in njihovega profila na družbenem omrežju Facebook.

Tudi lansko leto brez množične navzočnosti vernikov

Tudi lansko leto je papež Frančišek vse slovesnosti velikega tedna in velikonočnih praznikov obhajal v baziliki sv. Petra brez množične udeležbe vernikov. Križev pot je molil na trgu pred baziliko, v omejeni obliki je bil udejanjen tudi program velikonočne vigilije: med drugim vernikom niso delili »Kristusove luči«.

Svetovni dan mladih na škofijski ravni prestavljen na november

Zaradi še vedno veljavnih omejitev v koronaepidemiji so se v Vatikanu tudi odločili, da naj bi letošnjega svetovnega dne mladih na škofijski ravni ne obhajali na cvetno nedeljo, kot je bilo doslej običajno; slovesnosti so prestavili na 21. november. Naslednje svetovno srečanje mladih je predvideno avgusta 2023 v portugalski prestolnici Lizboni, leto dni pozneje kot je bilo sprva na programu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh