Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: poročilo o McCarricku tik pred objavo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 11. 2020 / 11:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2020 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: poročilo o McCarricku tik pred objavo

Papež je naročil »temeljito preučitev« dokumentacije o primeru nekdanjega washingtonskega nadškofa.

FOTO: Vatican Media

Vatikan naj bi prihodnji teden objavil težko pričakovano poročilo o nekdanjem washingtonskem nadškofu Theodorju McCarricku, je včeraj poročal katoliški spletni portal National Catholic Register; njihov sodelavec, priznani vatikanist Edward Pentin, je omenjeni podatek pridobil iz zanesljivih virov.

Po vatikanskih virih je objava predvidena med 10. in 12. novembrom, nekateri drugi mediji pa so poročali o »mesecu novembru«, tik pred rednim jesenskim zasedanjem Škofovske konference ZDA. Ameriški škofje običajno zasedajo v Baltimoru, letos pa bodo zaradi epidemije koronavirusa srečanje izpeljali v spletni obliki, in sicer med 15. in 19. novembrom.

Vatikan je oktobra 2018 oznanil, da je papež Frančišek odredil »temeljito preučitev« vse dokumentacije v vatikanskih arhivih, da bi »odkrili vsa pomembna dejstva«, ki se tičejo primera nekdanjega washingtonskega nadškofa in kardinala McCarricka.

V primeru McCarrick odprtih še veliko vprašanj

Nova preiskava naj bi nadgradila »temeljito predhodno preiskavo«, ki so jo v newyorški nadškofiji začeli septembra 2017. Zbrano dokumentacijo so posredovali Kongregaciji za nauk vere, z namenom, da jo ta še dopolni, njeni izsledki, kot so v Vatikanu napovedali leta 2018, pa naj bi bili znani »v doglednem času«.

Predstavitev vatikanskega poročila, ki naj bi po pričakovanjih razkrilo, kako je mogoče, da je McCarrick lahko prevzemal tako odgovorne položaje v Katoliški cerkvi kljub govoricam o skrajno neprimernem spolnem vedenju, in dognalo, kdo, kdaj in v kolikšni meri je poznal obtožbe o spolni zlorabi ameriških semeniščnikov, se zavlačuje že dlje časa; visoki vatikanski predstavniki so že nekajkrat omenili, da je tik pred objavo, vendar se to doslej še ni zgodilo.

McCarrick, ki je v letošnjem juliju dopolnil 90 let, je bil februarja 2019 laiziran, potem ko je bilo ugotovljeno, da je »zlorabljal svoj položaj oblasti ter kršil šesto Božjo zapoved z mladoletnimi in odraslimi osebami«. Že julija 2018 je izstopil tudi iz kardinalskega zbora.

Vatikan uvedel preiskavo proti upokojenem nadškofu iz Gdanska

Vatikan pa je pooblastil tudi varšavskega kardinala Kazimierza Nycza, naj uvede preiskavo glede nekdanjega gdanskega nadškofa, 75-letnega Slawoja Leszeka Glodza, ki je obtožen, da je prikrival spolne zlorabe med svojimi duhovniki oz. da se ni odzival na obtožbe domnevnih žrtev. Kot poroča avstrijski Kathpress, so kardinala Nycza o preiskavi obvestili na vatikanskem veleposlaništvu v Varšavi, nadaljeval oz. poglobil pa naj bi preiskavo na škofijski ravni, ki je sicer že zaključena.

Po mnenju opazovalcev odločitev Vatikana pomeni, da imajo očitki proti nekdanjemu nadškofu Glodzu določeno težo. Oktobra 2019 se je 16 duhovnikov iz gdanske nadškofije v skupnem pismu apostolskemu nunciju v Varšavi med drugim pritožilo, da je nekdanji krajevni škof prikrival obtožbe spolnega nadlegovanja med duhovniki.

Glodz vse očitke odločno zavrača in trdi, da je spoštoval tedanje predpise, duhovniki in številni laiki pa trdijo, da so se več let neuspešno pritoževali o Glodzevi »neodzivnosti«.

Glodz se je avgusta letos ob dopolnjenem 75. letu starosti upokojil s položaja gdanskega nadškofa. Nadškofijo na severu Poljske začasno soupravlja škof sosednje škofije Elblag, 70-letni Jacek Jezierski. Glodz je nadškofijo Gdansk vodil od leta 2008. Pred tem je med pontifikatom Janeza Pavla II. (1978-2005) deset let deloval v Kongregaciji za vzhodne Cerkve v Rimu, v letih med 1991 in 2004 pa je bil poljski vojaški škof. Zatem je prevzel vodenje varšavske škofije, leta 2008 pa ga je Benedikt XVI. (2005-2013) imenoval za nadškofa v Gdansku.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh