Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je najstarejši škof na svetu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2020 / 10:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2020 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je najstarejši škof na svetu

Umrl je najstarejši škof na svetu

Dopolnil je 104 leta; v Romuniji pa je bil posvečen trenutno najmlajši škof vesoljne Katoliške cerkve, 38-letni Cristian Crisan.

Foto: splet

V Čilu je po navedbah tamkajšnjega časnika La Tercera v starosti 104 let umrl upokojeni nadškof v La Sereni, Bernardino Pinera Carvallo. Pinera, rojen 22. septembra 1915, je bil najstarejši škof vesoljne Cerkve, obenem pa tudi stric trenutnega čilskega predsednika Sebastiana Pinere, poroča avstrijski Kathpress.

Bernardino Pinera je mašniško posvečenje prejel leta 1947. Najprej je bil pomožni škof v Talci, pozneje pa škof v Temucu, preden je bil imenovan za nadškofa v La Sereni. Po navedbah čilskih medijev se je Pinera udeležil štirih zasedanj drugega vatikanskega cerkveega zbora (1962-1965). V letih med 1983 in 1988 je bil predsednik Čilske škofovske konference, imel pa je tudi različne zadolžitve znotraj Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike (CELAM).

Po Pinerovi smrti je najstarejši škof na svetu nekdanji škof v španskem mestu San Cristobal de La Laguna, Damian Iguacen Borau, rojen 16. februarja 1916.

V Romuniji posvetili najmlajšega škofa na svetu

Najmlajši škof vesoljne Katoliške cerkve pa je trenutno 38-letni romunski škof Cristian Crisan. Pomožni škof združene nadeparhije Fagaras in Alba Julia je škofovsko posvečenje prejel minulo nedeljo v stolnici v mestu Blaj v romunski pokrajini Transilvaniji. Crisan je bil rojen 11. oktobra 1981 v mestu Reghin, januarja letos pa ga je sinoda z Rimom združene romunske grško-katoliške Cerkve izvolila za pomožnega škofa omenjene nadeparhije; njihovo izbiro je potrdil tudi papež Frančišek. Novi pomožni škof je bil pred tem apostolski vizitator za romunske grško-katoliške vernike v Zahodni Evropi.

Novega škofa je posvetil višji nadškof romunske grško-katoliške Cerkve, kardinal Lucian Muresan. Skupaj s Crisanom je škofovsko posvečenje prejel tudi 49-letni Calin Ioan Bot, ki je bil imenovan za novega pomožnega škofa v Lugoju.

Študij v Rimu in Parizu

Cristian Dumitru Crian je v letih med 2000 in 2003 študiral filozofijo in katoliško teologijo v Blaju, nato pa je bil poslan na nadaljevanje študija v Rimu. Tam je opravil pripravljalno leto na Papeškem vzhodnem inštitutu, ki ga organizira vatikanska Kongregacija za vzhodne Cerkve. Leta 2007 je Crisan zaključil študij na Ateneju sv. Anzelma, leta 2008 pa je bil v Bukarešti posvečen v katoliškega duhovnika vzhodnega obreda.

Leta 2012 je Crisan na papeški lateranski univerzi doktoriral iz cerkvenega prava. Istega leta je bil imenovan za župnika v župniji sv. Gregorja v Parizu in rektorja romunske gršk-katoliške misije v Franciji. Od leta 2013 je bil dejaven tudi na cerkvenem sodišču v Parizu.

V študijskem letu 2016/17 je študiral na pedagoški fakulteti Institut Catholique v Parizu in na Sorboni. 9. aprila 2018 ga je papež imenoval za apostolskega vizitatorja za romunske grško-katoliške vernike, ki živijo v Zahodni Evropi. Od oktobra 2018 je bil Crisan tudi koordinator za duhovno oskrbo romunskih grško-katoliških vernikov v Italiji, kjer živi veliko delavcev migrantov iz Romunije.


Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Romarske poti
Priročniki in vodniki
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh