Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Udeleženci sinode romali skozi Rim

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 10. 2018 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2018 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Udeleženci sinode romali skozi Rim

Udeleženci sinode romali skozi Rim

Na sinodi razprava o sinodalnosti in spolnih zlorabah; Docat za mlade udeležence zasedanja.

Škofje, kardinali in mladi katoličani so včeraj ob sklepu sinode o mladih, ki je zadnje tri tedne zasedala v Vatikanu, romali skozi italijansko prestolnico. Po besedah msgr. Rina Fisichelle, predsednika Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, ki je romanje tudi organiziral, se je skoraj šest kilometrov dolge pešpoti po zgodovinski romarski cesti »Via Francigena« proti baziliki sv. Petra udeležilo okoli 300 oseb: 192 sinodalnih očetov, od tega 101 škof in devet kardinalov ter 82 mladih avditorjev in laiških izvedencev, pa tudi sto mladih iz rimskih župnij. Romanje so začeli izpred centra Don Orione, prečkali naravni rezervat Monte Mario ter v Vatikan prispeli ob 11.30. Med potjo so se trikrat ustavili v molitvi in premišljevanju.

Po prihodu na Trg sv. Petra so romarji v vatikanski baziliki obhajali slovesno bogoslužje s papežem Frančiškom. Na začetku maše je sveti oče skupaj z romarji zmolil izpoved vere. Pridigo je pripravil msgr. Rino Fisichella, ki je apostola Petra imenoval zgled živega poklica. Na samem začetku mu sicer ni uspelo, da bi se ves izročil Bogu, toda »Bog je potrpežljiv z ljudmi, ti pa morajo imeti le odprta srca za srečanje z Gospodom,« je poudaril msgr. Fisichella.

Slovesen zaključek sinode o mladih, ki se je začela 3. oktobra, bo bogoslužje na Trgu sv. Petra v nedeljo, 28. oktobra.

Sinoda: »Ključna beseda je sinodalnost«

Na včerajšnji tiskovni konferenci pa so udeleženci sinode predstavili dve temi: sinodalnost kot pot v prihodnost in škandale zaradi spolne zlorabe v Cerkvi.

Sinodalnost

Perujski nadškof Hector Miguel Cabrejos Vidarte je povedal, da je bila sinoda izkušnja čudovitega sodelovanja in da se je cerkveno razumevanje sinode razvilo. Sinodalnost je ključna beseda in v teh dneh je bila resnično dar Svetega Duha. Nadškof je dejal, kako mora Cerkev še naprej »vaditi« sinodalnost, da bo lahko rasla. Vsi škofje so poklicani k spodbujanju sodelovanja v Cerkvi.

Po besedah kardinala Arlinda Gomesa Furtada z Zelenortskih otokov je bila izkušnja sinode izkušnja občestva. Nad tem modelom je bil navdušen in ga bo uporabil tudi v svoji škofiji. Metoda sinode je po njegovih besedah pripomogla k napredku udeležencev v radosti in občestvenosti in je pot v prihodnost, po kateri mora stopati tudi Cerkev.

Avditor iz Brazilije, Lucas Barboza Galhardo, je dejal, da je bilo na sinodi veliko odprtosti in veselja. Sam čuti, da so bili mladi »slišani« in meni, da bi se takšen proces moral nadaljevati tudi po zaključku sinode.

Škandali zaradi spolnih zlorab

Vsi navzoči na tiskovni konferenci so spregovorili tudi o spolnih zlorabah mladoletnikov.

Avditor Galhardo je dejal, da je bilo za mlade zelo težko poslušati pričevanja žrtev, njihovih vrstnikov, kar so bile strašljive zgodbe. To ni Cerkev, kakršno pozna sam, je poudaril Galhardo, Cerkev, ki jo je izkusil kot mlad fant in v kakršno veruje. To ni Cerkev, ki jo je izkusil na sinodi, Cerkev, ki potuje skupaj. Mladi, njegovi prijatelji, govorijo, da je to celotna podoba Cerkve v svetu, in Cerkev je težko braniti, ko govorimo o spolnih zlorabah. Toda cerkev zlorab ni Kristusova Cerkev, »to je povsem druga cerkev,« je prepričan Galhardo.

Po besedah nadškofa Vidarteja je vse skupaj, kar se je dogajalo, zelo boleče, kajti škoda ni bila storjena le na telesih otrok, prizadete so bile predvsem njihove duše. Tudi nadškof pa je poudaril, kako ne smemo pozabiti, da pri tem ne gre za celotno Cerkev, to so počeli le nekateri njeni člani. Cerkev, je poudaril, se mora preroditi in se od tega umakniti.

Kardinal Furtado je dejal, da so spolne zlorabe v Cerkvi sicer povzročile velikanski škandal, vendarle pa je to problem celotne družbe. Cerkev in družba morata sodelovati z najnovejšimi znanstvenimi odkritji, da bi ta problem lahko izkoreninili. Zlorab v Cerkvi nikakor ne smemo sprejemati, pomagati pa moramo tudi širši družbi, da se bo znebila tega problema.

Italijanski kardinal Gualtiero Bassetti je povedal, da spolne zlorabe prizadenejo celotno Kristusovo telo; vsa Cerkev trpi zaradi početja nekaterih njenih članov. Po mnenju kardinala mora Cerkev prevzeti odgovornost, to pa vključuje tudi sodelovanje s civilnimi oblastmi in pravosodjem.

Kardinal je nadaljeval, da je ključ za rešitev problema zlorab preprečevanje, bogoslovna semenišča pa bi morala uporabiti vsa orodja človeške znanosti za ocenjevanje primernosti kandidatov za duhovništvo in redovno življenje. Ni dovolj zgolj prijaviti zlorab, Cerkev mora narediti vse, kar je v njeni moči, da jih bo preprečila. Bassetti je še povedal, da se bodo italijanski škofje novembra srečali na rednem zasedanju in se o tem vprašanju temeljito pogovorili.

Papež mladim podaril »Docat«

Posebej radosten trenutek v sinodalni dvorani je bil, ko je papež Frančišek predstavnikom mladih izročil priročnik o družbenem nauku Cerkve »Docat«, ki so ga navdihnili najvažnejši papeški dokumenti, od okrožnice Rerum novarum (Nove stvari) Leona XIII. do okrožnice Hvaljen, moj Gospod in apostolske spodbude Radost ljubezni papeža Frančiška. To knjigo si je papež silno želel; imenoval jo je »priročnik za poznavanje, za pot«, vodič za družbeno angažiranost za mlade kristjane. S pomočjo evangelija, je papež napisal v predgovoru knjige, nam pomaga najprej spremeniti sebe, nato našo okolico in nazadnje ves svet. Z močjo evangelija, je zagotovil papež, namreč resnično lahko spremenimo svet.

Vir: Radio Vatican / Vatican News / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh