Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število koronaokužb v Evropi znova narašča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 03. 2021 / 09:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2021 / 18:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Število koronaokužb v Evropi znova narašča

Število koronaokužb v Evropi znova narašča

Francija, Poljska in Nemčija se zapirajo, v Evropi več kot milijon koronasmrti.

FOTO: Tatjana Splichal

Minuli konec tedna je Evropa presegla žalostni mejnik enega milijona smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni, poroča spletni portal Vatican News. Število okužb z novim virusom v številnih evropskih državah znova narašča in nekatere vlade se spet odločajo za delno ali popolno zaprtje javnega življenja, med drugim v Franciji, na Poljskem in v Nemčiji. Pojavljajo se tudi strahovi, da bi bile bolnišnice kljub cepljenju zaradi novih različic virusa znova prekomerno zasedene.

Od izbruha epidemije so v Evropi zabeležili že skoraj 38 milijonov okužb in več kot milijon smrtnih žrtev – vključno z Rusijo, Veliko Britanijo in 27 članicami Evropske zveze.

Zaskrbljujoče smernice

V Evropski zvezi je bilo doslej več kot pol milijona smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni, zaskrbljujoč pa je podatek, da je bilo zaenkrat cepljenih manj kot desetina vseh prebivalcev Evropske zveze.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila skrb nad obstoječimi razmerami: »Vidimo, da v države članice Evropske zveze prihaja tretji val epidemije in zavedamo se, da moramo pospešiti hitrost precepljenja evropskih državljanov.«

Najbolj prizadeto območje v Evropi ostaja Rusija z več kot 4,4 milijoni zabeleženih primerov. Italija je tretja država v Evropi, ki je prejšnji teden presegla število 100.000 koronasmrti. Predsednik tamkajšnje vlade Mario Draghi je opozoril, da bi se razmere lahko znova poslabšale, predvsem zaradi večjega števila okuženih, ki bi znova potrebovali bolnišnično zdravljenje.

Francija, Poljska in Nemčija

Medtem so v Franciji in na Poljskem znova delno zaprli javno življenje, potem ko je število okuženih z novim virusom začelo naraščati. V Franciji je zaprtje prizadelo več kot 16 milijonov ljudi, vključno s Parizom, na Poljskem pa so za tri tedne zaprli vrata hoteli, trgovine z nenujnim blagom in športne dvorane. Večji del Evrope je zaradi epidemije še vedno ohromljen, hotelska, gostinska in letalska industrija se pripravljajo na še eno leto izgubljenih prihodkov.

Po navedbah STA so nemške oblasti zaprtje države podaljšale do 18. aprila in dodatno zaostrile ukrepe med velikonočnimi prazniki. Nemška kanclerka Merklova in vodje 16 zveznih dežel so dogovor o tem dosegli ponoči po 11 urah pogovorov o nadaljnjih korakih za zajezitev epidemije. Dogovorili so se, da bo javno in zasebno življenje med velikonočnimi prazniki med 1. in 5. aprilom praktično obstalo: trgovine bodo ostale zaprte, razen prodajaln z živili in supermarketov, ki bodo lahko odprti tudi v soboto, 3. aprila.

Oblasti v Nemčiji državljane pozivajo, naj teh pet dni ostanejo doma, v tem obdobju bodo prepovedana javna zbiranja, odprta pa bodo središča za testiranje in cepljenje proti koronavirusni bolezni.

Velikonočne obrede bodo v glavnem obhajali virtualno, zasebna zbiranja pa bodo omejena na pet ljudi iz dveh gospodinjstev. V Nemčiji je večina trgovin zaprtih od 16. decembra, restavracije, bari in objekti za prostočasne dejavnosti so zaprti od začetka novembra. Prve dejavnosti so se znova odprle ta mesec: na nekaterih območjih so vrata odprli frizerski saloni, cvetličarne in železnine.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh