Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Staroselci v Amazoniji pričakujejo papeža Frančiška

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 01. 2018 / 09:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Staroselci v Amazoniji pričakujejo papeža Frančiška

Sveti oče na šestem obisku Latinske Amerike v andskih državah.

Papež Frančišek se bo med enotedenskim obiskom v Čilu in Peruju srečal tudi s tamkajšnjimi staroselci. Prosil je, da bi v Temucu na jugu Čila lahko govoril s predstavniki območja Aravkanije, s staroselci pa naj bi se srečal tudi v Puerto Maldonadu v perujski Amazoniji, je v pogovoru za agencijo Fides pojasnil tiskovni predstavnik čilenskih prirediteljev papeževega obiska, Arturo Hernandez Salles. Obisk obeh andskih držav med 15. in 21. januarjem bo šesto potovanje svetega očeta v Latinsko Ameriko.



Frančišek želi »krajevno stvarnost spoznati pri samem izviru«, je dejal Hernandez, jezikoslovec in izvedenec za ljudstvo Mapuče na Katoliški univerzi v Temucu. Aravkanija v Čilu je osrednje ozemlje ljudstva Mapuče, ki šteje okoli 1,7 milijona ljudi. Staroselski narod, ki živi v Čilu in Argentini, se še danes bori za priznanje svoje kulturne istovetnosti in prvotnega lastništva ozemlja. V preteklih letih je vedno znova prihajalo do nasilnih sporov za poljedelsko in gospodarsko izkoriščanje njihovega območja.

Podoben je položaj v Peruju, kjer so delno izolirana staroselska ljudstva na območju Amazonke ogrožena zaradi izkoriščanja naravnih zakladov in pridobivanja žlahtnih lesnih vrst. Po navedbah agencije Fides naj bi devet predstavnikov amazonskih ljudstev s papežem govorilo med zasebnim obedom.

Predvideno je tudi srečanje s 3.500 predstavniki staroselskih ljudstev v športni palači Coliseo Madre de Dios v Puerto Maldonadu. Srečanje bo že v luči mednarodne škofovske sinode za Amazonijo, ki jo je Frančišek sklical za leto 2019.

Obisk Peruja in Čila bo šesto potovanje papeža Frančiška v Latinsko Ameriko. Leta 2013 je ob svetovnem dnevu mladih v Riu obiskal Brazilijo, leta 2015 Ekvador, Bolivijo in Paragvaj ter Kubo, leta 2016 so ga sprejeli v Mehiki, septembra 2017 pa v Kolumbiji. Njegova domovina Argentina še vedno čaka na obisk svetega očeta.

Vir: Kathpress
Foto: www.vaticannews.va

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh