Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanja na kongregacijah se nadaljujejo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 02. 2018 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2018 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanja na kongregacijah se nadaljujejo

Srečanja na kongregacijah se nadaljujejo

Drugi dan obiska ad limina srečanje na Kongregaciji za škofe in Kongregaciji za nauk vere.

Drugi dan obiska ad limina v Vatikanu so slovenski škofje najprej obiskali Kongregacijo za škofe, ki jo je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, nato pa je delegacija pod vodstvom škofa dr. Jurija Bizjaka obiskala še Kongregacijo za nauk vere. Delegacija pod vodstvom mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla je popoldne obiskala Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije, škof Glavan pa je vodil delegacijo, ki se je srečala s predstavniki Dikasterija za laike, družino in življenje.



Kot je za Radio Vatikan povedal škof Bizjak, je bilo srečanje s predstavniki Kongregacije za nauk vere zelo prisrčno in živahno. Slovensko delegacijo je sprejel prefekt kongregacije, jezuit Luis Francisco Ladaria Ferrer, s sodelavci. Po skupni molitvi je škof Bizjak predstavil kratek povzetek stvari, s katerimi se je Slovenska škofovska konferenca ukvarjala v obdobju od zadnjega obiska ad limina. Spregovoril je o tem, kaj vse slovenski škofje naredijo, da krščanski nauk iz središča katoliške vere, od svetega očeta, pride do slovenskih vernikov. S tem so mišljene kateheze, razmeroma hiter je bil prevod kompendija v slovenski jezik, in tudi prevodi vseh cerkvenih dokumentov.



Sogovorniki so posebej izpostavili 500-letnico reformacije, ki smo jo obhajali v preteklem letu. Ta je nekoliko zaznamovala tudi naše območje, predvsem okoli Murske Sobote, in škof Štumpf se je udeležil številnih slovesnosti ob tej priložnosti.

Na drugem mestu je bilo vprašanje vzporednih krščanskih pobud, t. i. sekt, ki se danes pogosto pojavljajo – kako jih pravilno razločiti in kako ljudem podati pravilne smernice. Vzrok tega pojava je jasen: te pobude nastajajo tam, kjer manjka resnična vera. Dolžnost škofov je, da skrbijo za poglabljanje vere, kajti kjer je prava vera trdna in močna, tam se sekte ne pojavljajo.

Škofje so izpostavili tudi zahtevno vprašanje ločenih in znova civilno poročenih parov in spregovorili o postopkih za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze. Zatem so svojim gostiteljem zastavili deset vnaprej pripravljenih vprašanj, ki so jim vatikanski predstavniki pozorno prisluhnili in nanje tudi odgovorili. Med drugim so omenili dialog z muslimani v Sloveniji, vprašanje obiska nedeljskih maš in vprašanje krstov, katerih število resno upada, pa kako ohranjati ravnotežje pri karizmatičnih gibanjih in kako pomagati duhovnikom, ki se odločijo, da bodo pustili svoj poklic. Glede delovanja v prihodnje so slovenski škofje v Vatikanu svetovali, naj se še naprej ukvarjajo z vsemi odprtimi vprašanji, ki so jih izpostavili na tokratnem srečanju.





Sinoči pa je delegacijo škofov Jurija Bizjaka in Petra Štumpfa ter generalnega tajnika SŠK Tadeja Strehovca pod vodstvom predsednika SŠK nadškofa Stanislava Zoreta sprejel vatikanski tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher. Škofje so sogovorniku predstavili odprta vprašanja med Katoliško cerkvijo in državo.



Vir: Radio Vatikan
Foto: Facebook / profila Radia Vatikan in nadškofa Cvikla

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezu-bodo-porocali-o-slovenskih-skofijah
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/prvi-dan-obiska-ad-limina-za-slovenske-skofe
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-obisk-v-rimu-zaceli-z-bogosluzjem
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/drugi-dan-obiska-ad-limina-v-vatikanu
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/skofje-obiskali-papeski-zavod-slovenik
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBskofje-bi-morali-biti-strezniki-in-sluzabniki-vseh%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-danes-masujejo-v-baziliki-sv-pavla

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh