Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovo od pokojnega škofa Metoda Piriha že v četrtek

Objava: 24. 03. 2021 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovo od pokojnega škofa Metoda Piriha že v četrtek

Slovo od pokojnega škofa Metoda Piriha že v četrtek

Pogrebna sveta maša z radijskim prenosom bo ob 16. uri v cerkvi v Logu, pogreb bo na Sveti gori.

Pogebno sveto mašo za msgr. mag. Metoda Piriha bo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. FOTO: Tatjana Splichal



Od pokojnega koprskega škofa msgr. mag. Metoda Piriha (1936–2021) se bodo v ožjem krogu najbližjih poslovili v četrtek, 25. marca 2021.

Pogrebna sveta maša, ki jo bo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak ob navzočnosti apostolskega nuncija msgr. Jean-Marie Speicha, bo ob 16. uri v cerkvi v Logu pri Vipavi, potekala pa bo ob doslednem upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Radijski prenos

Prisotnost duhovnikov in laikov pri pogrebni maši bo številčno omejena – duhovniki se bodo morali za udeležbo prej prijaviti, med laiki pa bodo lahko navzoči zgolj pokojnikovi sorodniki.

Pogrebno sveto mašo bo mogoče spremljati prek valov Radia Ognjišče, ki jo bo neposredno prenašal v etru, pa tudi v videoobliki na spletni strani in Facebook profilu.

Dopoldne možnost individualnega poklona in slovesa

Pokojnega škofa Metoda Piriha bodo sicer jutri že ob 8.45 prepeljali pred cerkev v Logu, v kateri bodo ob 9. uri dekanijski duhovniki darovali sveto mašo. Od 10. ure dalje pa bo možnost individualnega poklona in slovesa od pokojnega škofa.

Vsi prisotni bodo morali dosledno spoštovati varnostne ukrepe za preprečitev širjenja okužbe, zlasti smer gibanja, medsebojno razdaljo, razkuževanje rok in obvezno uporabo zaščitne maske v cerkvi (in priporočljivo tudi zunaj cerkve).


Škofa Piriha bodo, na njegovo željo, pokopali v grobnici za glavnim oltarjem na Sveti gori. FOTO: Tatjana Splichal


Pogreb na Sveti gori

Po popoldanski pogrebni maši bodo škofa Metoda prepeljali na Sveto goro in ga – na njegovo željo – pokopali v grobnici za glavnim oltarjem. Tudi pokop bo potekal v najožjem krogu škofa, njegovega spremstva in pokojnikovih domačih.

Ko bo epidemiološka slika ugodnejša in bodo razmere to dopuščale, bo na Sveti gori sveta maša za pokojnega škofa Metoda, h kateri bodo povabili tudi škofijsko občestvo.

Dva namena

Pokojni škof Metod Pirih je v oporoki zapisal, naj verniki namesto vencev darujejo po namenu škofije. Koprska škofija je določila dva namena.

Prvi je za skupnost dijaškega doma Škofijske gimnazije Vipava, kjer je škof Metod rad in z veseljem preživel leta upokojitve, drugi pa za svete maše za nove duhovne poklice in za svetost duhovnikov, kar mu je bilo zelo pri srcu.

Dar za škofa Metoda

Dar za škofa Metoda je možno darovati ob poklonu in slovesu od njega v cerkvi v Logu ali pa z nakazilom na TRR, in sicer:

za skupnost dijaškega doma ŠGV: TRR SI56 0400 1004 7452 195 (Škofijska gimnazija Vipava, Goriška cesta 29, Vipava), sklic SI00 29105, namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za DD«,

za svete maše: TRR SI56 1010 0003 5676 886 (Škofija Koper, Trg Brolo 11, Koper), sklic SI00 23321, namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za sv. maše«.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh