Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski škofje na avdienci pri papežu Frančišku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 02. 03. 2018 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2018 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski škofje na avdienci pri papežu Frančišku

Slovenski škofje na avdienci pri papežu Frančišku

Sveti oče se je včeraj v okviru obiska ad limina srečal z našimi škofi.

Papež Frančišek se je včeraj v okviru obiska ad limina srečal s slovenskimi škofi.



Škofje so se papežu Frančišku najprej pridružili pri jutranji sveti maši v kapeli Doma sv. Marte, nato pa jih je sveti oče sprejel v zasebno avdienco. Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore se je v imenu škofov zahvalil za vso podporo, ki jo papež Frančišek izkazuje slovenskim katoličanom in Cerkvi v Sloveniji, obenem pa je papeža seznanil z najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se škofje soočajo pri svojem delu, npr. s sekularizacijo, nerešenimi vprašanji med Cerkvijo in državo, pomanjkanjem duhovnih poklicev, izzivom dela z mladimi v luči prihodnje sinode škofov ter podporo družinam in krščanskim zakoncem.

Škofje so papežu predstavili delo Cerkve na karitativnem področju ter na področju vzgoje in izobraževanja. Posebej so izpostavili prizadevanja Cerkve, ki se zavzema za pravico staršev, da svoje otroke vzgajajo v skladu s svojo vero in prepričanjem.

Škofje so v imenu vseh slovenskih duhovnikov, redovnic in redovnikov ter vernikov povabili svetega očeta na pastoralni obisk Slovenije. Papež Frančišek je v skoraj dve uri trajajočem pogovoru škofom izpostavil pripravljenost, da obišče Slovenijo in odgovoril na vprašanja škofov glede duhovnih poklicev, odnosa z muslimani, dela z mladimi, narodne sprave, priprave liturgičnih knjig v slovenskem jeziku idr. Takšen obisk bi po mnenju škofov okrepil vero med verniki, prav tako pa bi pozitivno vplival na potek sprave v našem narodu.

Ob sklepu avdience so škofje papežu Frančišku izročili darila, ki predstavljajo Slovenijo in življenje Katoliške cerkve pri nas: kopijo upodobitve Marije Zavetnice s plaščem s Ptujske Gore, svečo s slovenskimi motivi in satovjem na lesenem podstavku ter slovenski med. Slednje so škofje izročili z namenom, da izpostavijo svetovni dan čebel in čebelarjenja, ki so ga na predlog Slovenije nedavno potrdili Združeni narodi. Številni duhovniki in katoličani so imeli namreč ključno vlogo pri razvoju čebelarjenja v Sloveniji.

Utrinek z avdience slovenskih škofov pri papežu si lahko ogledate tudi na video posnetku.



»Papež rad obiskuje majhne evropske države«

O svojih vtisih po srečanju s papežem Frančiškom je za Radio Vatikan spregovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Dejal je, da je bil obisk pri papežu Frančišku kot srečanje brata z brati oz. očeta s sinovi. Skupaj so preživeli dve zelo domači in prisrčni uri. Sveti oče je slovenske škofe povabil, naj z njim spregovorijo o čemer koli, kar jim leži na srcu. Kot je povedal nadškof Zore, so se pogovarjali »o vsem«: o Cerkvi v Sloveniji in vprašanjih, s katerimi se sooča, o mladih in demografski krizi v zahodnem svetu, kar vodi tudi v pomanjkanje duhovnih poklicev; o potrebnem pričevanju škofov, duhovnikov, redovnikov in redovnic; pa o mladih nasploh in njihovi izkoreninjenosti ter pomenu starih staršev, ki jim lahko pomagajo najti korenine. Spregovorili so tudi o odnosu med državo in Cerkvijo v Sloveniji ter o težavah in izzivih, s katerimi se srečujemo; in nenazadnje o vseh področjih Cerkve, od ekumenizma in skrbi za ljudi na obrobju do prenašanja vere iz roda v rod.

Nadškof Zore je še dodal, da so škofje papeža znova povabili na obisk Slovenije, da bi nam pomagal na poti sprave, za katero si toliki iskreno in resnično prizadevajo, ter da bi morda že »dozorela beatifikacija tega ali onega svetnika«. Papež je dejal, da rad obiskuje majhne evropske države, v katere prinaša določeno sporočilo. V okviru tega ne gre izključiti tudi obiska Slovenije, čeprav datuma zaenkrat še niso določili, je zaključil nadškof Zore.



Papež se je ob pogledu na Ptujskogorsko Marijo »kar raznežil«

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je za Radio Vatikan predstavil darilo, ki so ga škofje izročili papežu Frančišku. Povedal je, da so svetemu očetu poleg rednega darila, ki so ga prejeli predstavniki kongregacij in papeških svetov, podarili še kopijo Ptujskogorske Matere Božje, relief Marije zaščitnice s plaščem iz leta 1408. Papež se je ob pogledu na darilo »kar raznežil«, je povedal nadškof Cvikl, ker mu je bila podoba Marije zaščitnice izredno všeč. Zanimalo ga je, kdo vse je pod plaščem, in škofje so mu pojasnili, da je med drugim upodobljen tudi eden izmed papežev, vendar brez tiare, ki so mu jo odvzeli protestanti. Papež se je pošalil, da bi jo »prej ali slej sam izgubil«. Nadškof Cvikl je svetemu očetu še pojasnil, da so za ptujskogorsko svetišče 150 let skrbeli jezuiti.



Vir: SŠK / Radio Vatikan
Foto: SŠK / L'Osservatore Romano

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezu-bodo-porocali-o-slovenskih-skofijah
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/prvi-dan-obiska-ad-limina-za-slovenske-skofe
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-obisk-v-rimu-zaceli-z-bogosluzjem
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/drugi-dan-obiska-ad-limina-v-vatikanu
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/skofje-obiskali-papeski-zavod-slovenik
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBskofje-bi-morali-biti-strezniki-in-sluzabniki-vseh%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-danes-masujejo-v-baziliki-sv-pavla
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/srecanja-na-kongregacijah-se-nadaljujejo
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/v-rimu-predstavili-problematiko-slovenskgea-solstva
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovensko-bogosluzje-nad-grobom-sv-pavla
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/skofje-danes-v-avdienci-pri-papezu
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/bog-trka-na-vasa-vrata-%E2%80%93-odprite-jih

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh