Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski škofje maševali s svetim očetom

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 01. 03. 2018 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2018 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski škofje maševali s svetim očetom

Pri jutranji sveti maši pa papež Frančišek ni pridigal.

Pri današnji jutranji sveti maši papeža Frančiška v Domu sv. Marte v Vatikanu so somaševali tudi slovenski škofje, ki so ta teden na obisku ad limina. Papež Frančišek pri današnjem bogoslužju ni pridigal.

Škofje so o svojih vtisih o maševanju s papežem Frančiškom spregovorili za Radio Vatikan. Koprski škof Jurij Bizjak je dejal, da je bila maša lepa, mirna in pobožna, sveti oče je poduhovljeno pristopil k oltarju. Vsi škofje so sedeli v prvi vrsti in papež je bil tudi med evharistično molitvijo pri oltarju sam. Eden od vatikanskih duhovnikov je na oltar prinesel darove, pri maši sta sodelovala tudi dva strežnika. Sestra redovnica in ena izmed vernic sta prebrali berili, eden od duhovnikov pa je prebral evangelij, je povedal škof Bizjak.

Po maši so se za nekaj trenutkov ustavili v kapeli, kjer je malce posedel tudi sveti oče. Pred kapelo pa so imeli škofje priložnost stopiti do njega in izmenjati nekaj besed. Škof Bizjak je papežu povedal, od kod prihaja, in mu izročil pozdrave slovenskih vernikov.



Upokojeni koprski škof Metod Pirih je povedal, da je s papežem Frančiškom maševal že pred leti, opaža pa precejšnjo razliko med bogoslužjem takrat in danes. Tokrat je bilo navzočih veliko manj ljudi in sodelovanje je bilo precej bolj skromno. Škof Pirih sicer v Vatikan prihaja tudi kot slovenski predstavnik pri Italijanski škofovski konferenci, papež pa je gostujočim škofom vedno na voljo za pogovor in odgovore na različna vprašanja.



Celjski škof Stanislav Lipovšek je jutranje maševanje s papežem opisal kot »enkratno doživetje«. Čeprav je že večkrat maševal s svetim očetom, so bila ta bogoslužja bolj množična, tokrat pa so bili škofje blizu Frančišku in čutiti je bilo notranjo povezanost, ki vlada med duhovniki Katoliške cerkve. Med osebnim pozdravom se je škof Lipovšek papežu zahvalil za njegovo pastoralno službo, ki je vsem duhovnikom vabilo, spodbuda in motivacija za delo v prihodnje.

Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar je med sveto mašo s papežem doživljal predvsem njegovo preprostost. Škofje so pričakovali, da bo papež tudi pridigal, vendar so po evangeliju vsi skupaj sedli in premišljevali Božjo besedo. Morda je papež želel s tem pokazati, naj se duhovniki poglobijo predvsem v to, kar slišijo v berilu in evangeliju, meni škof Šuštar. Med pozdravom po maši se je svetemu očetu zahvalil za njegovo pričevanje »pravega dobrega pastirja in pričevalca v današnjem svetu«.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je današnje maševanje s papežem opisal kot »zelo duhovno«. Kot je dejal, je doživljal preprosto in iskreno molitveno vzdušje, v iskrenosti pa človek začuti bližino Boga. Med osebnim pozdravom se je papež Frančišek pošalil in je mariborskega nadškofa vprašal, kako je biti nadškof, če nimaš denarja. Dodal je, da pozna in spremlja položaj mariborske nadškofije ter moli za tamkajšnje ljudi.

Novomeški škof Andrej Glavan je maševanje s papežem opisal kot lepo in doživeto, saj Frančiškovo globoko doživljanje bogoslužja vpliva na vse okoli njega. Med osebnim pozdravom je škof Glavan papežu povedal, da naše sestre karmeličanke veliko molijo zanj, za kar se je sveti oče prisrčno zahvalil.

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je povedal, da je maševanje s papežem čudovito doživetje, saj človek ob tem resnično doživi vesoljno Cerkev. Med osebnim pozdravom je škof Jamnik, ki je odgovoren za mladino, papežu prenesel pozdrave mladih iz Slovenije in mu povedal, da se tudi pri nas pripravljamo na predsinodalno srečanje v marcu, ki se ga bodo udeležili tudi slovenski predstavniki, ter na svetovno srečanje mladih v Panami januarja prihodnje leto. Papež je škofu Jamniku povedal, da je že obiskal Ljubljano in da Slovenijo pozna, ter dodal, da posebej pozdravlja vse bolne, trpeče in vse, ki so na kakršen koli način preizkušani, ter jim podeljuje blagoslov.

Vir: Radio Vatikan / FB
Foto: RV / FB / OssRom

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezu-bodo-porocali-o-slovenskih-skofijah
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/prvi-dan-obiska-ad-limina-za-slovenske-skofe
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-obisk-v-rimu-zaceli-z-bogosluzjem
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/drugi-dan-obiska-ad-limina-v-vatikanu
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/skofje-obiskali-papeski-zavod-slovenik
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBskofje-bi-morali-biti-strezniki-in-sluzabniki-vseh%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-danes-masujejo-v-baziliki-sv-pavla
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/srecanja-na-kongregacijah-se-nadaljujejo
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/v-rimu-predstavili-problematiko-slovenskgea-solstva
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovensko-bogosluzje-nad-grobom-sv-pavla
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/skofje-danes-v-avdienci-pri-papezu

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh