Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje obiskali papeški zavod Slovenik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 02. 2018 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2018 / 08:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje obiskali papeški zavod Slovenik

Škofje obiskali papeški zavod Slovenik

Srečanja na sedežih kongregacij okrnjena zaradi snega.

Prvi dan obiska ad limina v Rimu so slovenski škofje obiskali Kongregacijo za kler, Kongregacijo za zadeve svetnikov, Kongregacijo za ustanove posvečenega življenja in Papeški svet za spodbujanje edinosti med kristjani.



Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vodil delegacijo na Kongregaciji za redove in ustanove posvečenega življenja. Kot je dejal v pogovoru za Radio Vatikan, je bilo srečanje nekoliko okrnjeno, ker nekateri sodelavci zaradi snega niso mogli priti v službo. Slovenska delegacija se je sestala s prefektom, tajnikom in podtajniki kongregacije. Po besedah nadškofa Zoreta je bilo srečanje tehtno in domače, »v duhu prijateljstva in katoliškosti naše Cerkve«. Pogovorili so se o položaju redovništva v Sloveniji in posebej izpostavili vprašanje upadanja redovnih poklicev, zlasti pri redovnicah.

Kardinal Joao Braz de Aviz in drugi člani kongregacije so slovenski delegaciji dali nekaj navdihov za delo v prihodnosti. Poudarili so predvsem videnje papeža Frančiška, ki govori o tem, da je danes treba delati predvsem na občestveni duhovnosti, na duhovnosti skupnosti in ne posameznika, na razločevanju poklicanosti, na delu za nove duhovne in redovne poklice, pa tudi na prebujanju zavesti in čuta odgovornosti v celotnem krščanskem ljudstvu za redovne poklice, kajti vsi moramo moliti in prositi za nove duhovne poklice, saj bomo s tem ustvarili primerno okolje, da se bodo vsi, ki v sebi čutijo klic, lažje odločili za odgovor Bogu, ki jih vabi.

Spregovorili so tudi o drugih konkretnih vprašanjih v Cerkvi na Slovenskem, ki jih je treba reševati. Nadškof Zore je poudaril, da so povsod naleteli na razumevanje in prave usmeritve, kako se stvari lotiti v prihodnje.

Kongregacijo za zadeve svetnikov je obiskala delegacija pod vodstvom dr. Petra Štumpfa ter s škofoma Metodom Pirihom in dr. Francem Šuštarjem. Sprejel jih je kardinal Angelo Amato s tajnikom, ki je pojasnil, da sta v službo prišla zaradi njihovega obiska, saj bi sicer zaradi nepričakovanih snežnih razmer ostala doma.



Kardinal Amato je škofom predstavil postopke na kongregaciji in jih spodbudil, da bi škofijski postopki potekali še hitreje in odločneje. Škofom se je zahvalil za prihod, ki v njegovih očeh pomeni potrditev, da ima svetništvo v Sloveniji še vedno zelo visoko duhovno in moralno vrednost. To je spodbuda tudi za Cerkev, da posebej skrbno obravnava posamezne postopke. Škof Štumpf je omenil primer Daniela Halasa, saj se delo v postopku že približuje koncu, zato je škof izrazil upanje, da bi kmalu dočakali Halasovo beatifikacijo.

Po besedah murskosoboškega škofa je bilo srečanje na Kongregaciji za zadeve svetnikov bratsko, odprto in konstruktivno, kardinal Amato pa je na koncu podelil blagoslov tudi celotni Cerkvi na Slovenskem.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je vodil delegacijo slovenskih škofov, ki je obiskala Kongregacijo za kler. V pogovoru za Radio Vatikan je povedal, da so vtisi o obisku zelo dobri. Člani kongregacije so bili zelo dobro pripravljeni in informirani, zato so lahko med srečanjem obravnavali konkretna vprašanja.

Škofje so prvi večer obiska ad limina v Rimu zaključili z obiskom slovenskega papeškega zavoda Slovenika, kjer so pod podobo Marije pomagaj skupaj zapeli večernice.

Vir: Twitter / S. Zore / www.nadskofija-ljubljana.si
Foto: Twitter / S. Zore / FB / RV

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezu-bodo-porocali-o-slovenskih-skofijah
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/prvi-dan-obiska-ad-limina-za-slovenske-skofe
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/slovenski-skofje-obisk-v-rimu-zaceli-z-bogosluzjem
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/drugi-dan-obiska-ad-limina-v-vatikanu

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh