Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklep Krekovega leta

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 09. 10. 2017 / 10:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sklep Krekovega leta

Nadškof Zore je v nedeljo, 8. oktobra, blagoslovil obnovljeno ploščo v spomin Janezu Evangelistu Kreku na Krekovem domu v Selcih.

V Selcih sta se minuli konec tedna zgodila dvadogodka, povezana z duhovnikom Janezom Evangelistom Krekom. V soboto, 7.oktobra, se je s slavnostno akademijo ob 100-letnici Krekove smrti končalSocialni teden, nadškof Stanislav Zore pa je v nedeljo, 8. oktobra,blagoslovil obnovljeno ploščo v spomin Janezu Evangelistu Kreku na Krekovemdomu v Selcih, zatem pa je v župnijski cerkvi daroval slovesno mašo.

Slogan letošnjega Socialnega tedna je bil Delam, da(pre)živim, ob tem pa so se spomnili tudi Krekovega prispevka k boljšimrazmeram za delavce in kmete in se spraševali, kako lahko njegove idejeuporabimo zdaj, pri sodobnih težavah, da bi bolje živeli v prihodnosti. Krekaso predstavili kot vsestransko dejavnega človeka, ki je ob prelomu prejšnjegastoletja pomembno sooblikoval slovensko družbeno, gospodarsko, politično inkulturno življenje in je aktualen tudi v sodobnem času.

Ploščapostavljena že pet let po Krekovi smrti

Župan Občine Železniki Anton Luznar je na kratkopredstavil Krekovo delo. Dejal je, da je bolj mislil na svoj narod kot nase. Predstavilje tudi zgodovino hiše, v kateri je živel, in spregovoril o spominski plošči.Postavljena je bila leta 1922, le pet let po Krekovi smrti. Oblikoval jo je kiparLojze Dolinar, na njej pa je napis iz Krekove drame Turški križ: »Spomin naté nikdar ne bo se zgubil, še pozni rod k hvaležnosti bo vabil, pri nas držimo,kar je kdo obljubil, naš dom nikoli te ne bo pozabil.«Med drugo svetovno vojno je bila ploščarazbita, saj je simbolizirala borca za slovenske pravice. Plošča je bila znovapostavljena šele leta 1979. Letos jo je obnovilo Kamnoseštvo Šajn.

Delal je za srečo svojega naroda

Nadškof Zore je obblagoslovitvi dejal, da je Krek črpal moč iz vere v Boga in večno življenje,kar nas spodbuja, da tudi sami črpamo iz istih globin. Primašni pridigi pa je povezal Krekovo delovanje s papežem Frančiškom,ki nas vabi na obrobja družbe, kakor je počel tudi Krek. Izrazil je hvaležnostKreku, ki nam še vedno sprašuje vest, ali tudi sami tako ravnamo.

Njegov velik zgled je bila njegova mati. Izobrazilpa se je Dunaju, kjer se je srečal s katoliškim socialnim gibanjem. »Namen vsega njegovegadelovanja je bil, da bi njegov narod postal srečen v duhovnem in materialnemsmislu. Zato je, kot ste tudi v tem letu tolikokrat slišali, izgoreval.Organiziral je ljudi, ustanavljal delavske zadruge, posojilnice, da bi pomagalv stiski in bedi delavskega in kmečkega človeka. Ni varoval samega sebe, ništedil svojih moči in svojega časa. Prav zaradi tega, ker je bil takšen garačin razsipnež s svojimi talenti in časom, je postal to, kar je - dr. JanezEvangelist Krek,« jepoudaril nadškof in dodal, da je Krek živel za pravico in pravičnost.

Če bitudi med nami vladala pravica in pravičnost, namesto velikokrat sicer nevidnihograj, vendar trdnih, bi bili srečnejši. Prav tako bi bilo lažje in lepšehoditi v službo, če bi v delovnih okoljih več pravice in pravičnosti. To moramoustvarjati sami, meni nadškof. Samo začeti je treba, kot je dejal Krek.

»Kdor daje ljubezen, mu je povrnjeno tisočkrat,« je pridigo sklenil nadškof. 

Aleš Primc ob Krekovem grobu

Selcapostala Krekov dom

Janez Evangelist Krek se je rodil 27. novembra 1865pri Sv. Gregorju nad Sodražico, kjer je njegov oče, sicer  doma v Selcih nad Škofjo Loko, služboval kotučitelj. Ko je bil star tri leta, se je družina preselila v Komendo, kjer jeoče dobil bolje plačano službeno mesto, vendar tudi kmalu umrl. Mati se je skopico otrok preselila na moževo hišo v Selca, ki je postala Krekov dom. JanezEvangelist Krek je umrl 8. oktobra 1917v Šentjanžu na Dolenjskem. V okolici tega kraja je urejena Krekova pohodniškapot. V Selcih pa se po njem imenujeta kulturni dom in kulturno društvo. NaRatitovcu pa stoji Krekova koča.

Foto: Tatjana Splichal

Preberitetudi:

»Kje dom je Tvoj?« - Ob 150.obletnici rojstva Janeza Ev. Kreka

»Krekovski krožek« ustvarilfilm o Kreku

Začelo se je Krekovo leto(1917-2017)

 

 

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh