Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prizadevanja za omejitev širjenja novega seva koronavirusa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 12. 2020 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2020 / 15:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prizadevanja za omejitev širjenja novega seva koronavirusa

Prizadevanja za omejitev širjenja novega seva koronavirusa

Novi sev se širi 70-odstotno hitreje od običajnega.

FOTO: Pixabay

Novi sev koronavirusa, ki so ga v letošnjem septembru odkrili v Veliki Britaniji, je na Otoku v teh dneh ušel izpod nadzora, zaradi česar je britanski minister za zdravje Matt Hancock sporočil, da je tamkajšnja vlada tik pred božičnimi prazniki ustavila javno življenje v jugovzhodnem delu države in Londonu. Kljub hitremu ukrepanju so prvi primer okužbe z novim sevom potrdili tudi v sosednji Italiji, še prej pa na Danskem, Nizozemskem in v Avstraliji, zato so se številne evropske države že odločile za začasno prepoved poletov in drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po izbruhu v Angliji evropske države pozvala k čim prejšnjemu ukrepanju za zajezitev novega seva. Po navedbah zdravstvenih oblasti v Južni Afriki naj bi bil ta razširjen tudi v tem delu sveta.

Hitrejše širjenje novega seva

Čeprav še ni povsem dokazano, naj bi bil novi sev novega koronavirusa do 70 odstotkov bolj nalezljiv od prejšnjega. Kljub hitrejšemu širjenju pa naj ne bi pomenil večje grožnje za človekovo zdravje in tudi na obstoječe cepivo se ne odziva drugače.

V Veliki Britaniji se je zaradi novega seva število okužb v tednu dni povečalo kar za 50 odstotkov, žarišče pa je trenutno v grofiji Kent na jugovzhodu Otoka. V Kentu so novi sev tudi prvič zaznali, in sicer septembra letos, vendar so ga sprva uspešno zajezili. Po besedah britanskega ministra za zdravje Hancocka bodo strogi ukrepi na Otoku v veljavi več mesecev oziroma do množičnega cepljenja tamkajšnjega prebivalstva. Po načrtih britanske Narodne zdravstvene službe (NHS) naj bi večina državljanov cepivo prejela do začetka aprila prihodnje leto.

Novi sev tudi v Južni Afriki, veliko okužb v samostanih

Novi sev virusa so potrdili tudi v Južni Afriki, kjer drugi val okužb med drugim povzroča precejšnje težave v verskih skupnostih: minuli teden je v samostanu frančiškanskih redovnic Port Shepstone na vzhodu države zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo kar sedem sester. Zbolelo jih je še najmanj štirinajst, vse obolele so »v kritičnem stanju«.

Kot je povedala tiskovna predstavnica združenja redovnih skupnosti v Južni Afriki, »v upanja polnem adventnem času trenutni razvoj dogodkov zadaja globoko rano naši Cerkvi, kongregacijam in škofovski konferenci«. Po njenih besedah so smrtni primeri v omenjenem samostanu »zgolj opomin«, da še niso prestali najhujšega.

Južna Afrika, ki velja za najbolj prizadeto na celini, sicer doživlja drugi val okužb z novim koronavirusom, potem ko je prvi vrhunec doživela v letošnjem juliju. Vsak dan zabeležijo okoli 9.000 novih okužb.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh