Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predčasno srečanje z mjanmarskim generalom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 11. 2017 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predčasno srečanje z mjanmarskim generalom

Papež naj bi se z Min Aung Hlaingom po uradnem programu sestal v četrtek.

Papež Frančišek se je včeraj, že prvi dan apostolskega obiska v Mjanmarju, srečal z glavnim poveljnikom mjanmarskih oboroženih sil, generalom Min Aung Hlaingom. Z vojaškim poveljnikom sta se sestala na nadškofiji v Rangunu, kmalu po Frančiškovem prihodu v to azijsko državo.



Po vljudnostnem obisku, ki je trajal 15 minut, sta si sogovornika izmenjala darila: papež Frančišek je Min Aung Hlaingu izročil spominsko medaljo apostolskega obiska, v zameno pa je prejel harfo v obliki čolna in okrašeno skodelico za riž.

Direktor tiskovnega urada Svetega sedeža, Greg Burke, je po srečanju dejal, da sta se »pogovarjala o veliki odgovornosti državnih oblasti v tem prehodnem obdobju.« Tiskovni predstavnik katoliške Cerkve v Mjanmarju p. Mariano Soe Naing pa je poudaril, da je vojska v zadnjih sedmih desetletjih državljanske vojne v državi izvajala velika grozodejstva. Izrazil je upanje, da bo »srečanje med papežem in generalom prispevalo k miru v državi in da je sveti oče vojaškemu poveljniku izrekel besede, ki bodo prispevale h končanju vojne in nasilja nad etničnimi skupinami«.

Združeni narodi so lansko leto uradno pozvali Mjanmar, naj prekine vojaške operacije, ki so »privedle do sistematičnih kršitev in zlorabe človekovih pravic« manjšin v mjanmarski zvezni državi Rakhine. Vojska je zanikala obtožbe, da je bilo ravnanje varnostnih sil neustrezno.

Generala so med srečanjem s papežem spremljali še štirje predstavniki mjanmarske vojske, vključno s poveljnikom specialnih sil, navzoč pa je bil tudi prevajalec Cerkve v Mjanmaru.

General Min Aung Hlaing je od leta 2011 glavni poveljnik mjanmarske vojske, ki ima po desetletja trajajočem vojaškem režimu v državi še vedno precejšnjo moč. Deli vojske pod njegovim poveljstvom so med drugim sodelovali tudi v vojaških akcijah in pregonu muslimanske manjšine Rohinj na območju zvezne države Rakhine.

Frančiškovo srečanje z generalom je bilo sprva predvideno za četrtek.

Vir: Vatican Radio / Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: VR / EPA

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh