Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv Cerkve v Mehiki ameriškemu predsedniku Trumpu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 07. 2019 / 06:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2019 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv Cerkve v Mehiki ameriškemu predsedniku Trumpu

Cerkev prosi vlado v ZDA, naj odgovorno ravna z migranti iz Srednje Amerike.

Cerkev v Mehiki vlado v ZDA poziva k odgovornemu ravnanju z migranti iz Srednje Amerike. Predsednik Mehiške škofovske konference, nadškof Rogelio Cabrera Lopez iz Monterreya, je ob nedavni napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo začel z izgonom priseljencev brez veljavnih dokumentov, izrazil prošnjo, naj vlada vse odločitve sprejema v spoštovanju dostojanstva vsakega posameznika.

Mehiški dnevnik La Jornada je v nedeljo navedel nadškofove besede, da trenutne razmere za vse prizadete družine predstavljajo težko breme. Nadškof upa, da bo vlada upoštevala dejstvo, da so številni migranti več let delali v Združenih državah Amerike in s tem podpirali državo, obenem pa opozarja, da bi imel množičen izgon iz države neugodne posledice za tamkajšnje gospodarstvo.

11 milijonov ljudi brez veljavnih dokumentov

V Združenih državah Amerike po nekaterih ocenah živi in dela okoli enajst milijonov Mehičanov brez veljavnih dokumentov in dovoljenj za bivanje v državi. Denar, ki ga pošiljajo svojim družinam v domovini, predstavlja velik in izredno pomemben del mehiškega gospodarstva. Množični izgoni nezakonitih priseljencev so bili pogosti že v preteklih letih, tudi v času predsedovanja Trumpovega predhodnika Baracka Obame.

Mehika pripravljena sprejeti izgnance iz ZDA

Mehiški zunanji minister je izjavil, da bodo vsi Mehičani, izgnani iz Združenih držav Amerike, v domovini sprejeti odprtih rok, z načrtom, da se čim hitreje vključijo v mehiško družbo in na tamkajšnji trg dela.

Po navedbah pristojnih organov v ZDA bodo v prihodnjih dneh opravili racije v New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu, Miamiju, Chicagu, Houstonu, New Orleansu, Atlanti, Baltimoru in Denverju. Namen racij je izgnati družine, ki že imajo sodni nalog, da morajo zapustiti državo. Kot je dejal predsednik Trump, so pristojni pripravljeni na izgon več milijonov ljudi.

Na posebni tiskovni konferenci v mehiški prestolnici je tamkajšnji zunanji minister Marcelo Ebrard dejal, da mehiška vlada pričakuje okoli tisoč izgnancev. Zagotovil je, da bodo zanje poskrbeli in jim poiskali delo, ter poudaril, da bodo vlada to storila za svoje rojake. Izognil se je odgovoru na vprašanje, ali Mehika in ZDA »zaradi ravnanja ZDA postajajo bolj oddaljene sosede«.

Vir: Vatican News / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh