Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podeljene Tomaževe nagrade

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 07. 03. 2017 / 12:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podeljene Tomaževe nagrade

Podeljene Tomaževe nagrade

Nadškof Zore: »Naša družba toliko bolj potrebuje vrednote, kolikor bolj se zanje ne meni, ali jih celo zanika.«

Na Teološki fakulteti v Ljubljani so včeraj priredili tradicionalno Tomaževo proslavo. Kot poroča Radio Ognjišče, je sveto mašo v stolnici sv. Nikolaja ob somaševanju škofov in profesorjev Teološke fakultete daroval ljubljanski nadškof metropolit in veliki kancler fakultete Stanislav Zore.

Nadškof Zore je v nagovoru dejal, da je Tomaževa proslava priložnost za zahvalo Teološki fakulteti, ki pri nas deluje že skoraj 400 let in neguje našo duhovno dediščino. Bog skozi vso zgodovino odrešenja spremlja svoje ljudstvo in ga usposablja za vreden odgovor poslanstvu, ki mu ga zaupa, je zatrdil nadškof in dodal, kako Teološka fakulteta usposablja duhovnike, da bodo pripravljeni na izzive, s katerimi se srečuje današnji človek. »V delovanju Teološke fakultete pripravlja laike na nastop na različnih področjih življenja naše družbe, ki toliko bolj potrebuje vrednote, kolikor bolj se zanje ne meni, ali jih celo zanika«, je pojasnil nadškof.



In v čem je moč teologije? »Teologija mora zajemati iz vedno žuborečih izvirov Cerkvenih očetov, obenem pa biti zasnovana na veri in premišljevanju.« Teolog naj bi bil po besedah nadškofa Zoreta, ki je povzemal misli papeža Benedikta XVI., učen, profesionalen in duhovno globok. Pri teologiji namreč ne gre za akademsko snov, ki je namenjena sama sebi. »Če teologija preneha biti ubesedovanje odnosa z Bogom, umre in se začne ukvarjati sama s sabo. Takšna pa seveda ne more nagovarjati ne študentov in ne sveta«, je zatrdil.



Takšno teologijo, ki bo znala razlagati Božjo besedo, po njegovih besedah potrebujemo v našem času in našem narodu. V današnjem evangeliju tako najdemo priliko o poslednji sodbi. »Prilika nas uvaja v spoznanje, da samo odnosi prinašajo življenje.« Za kristjana, še posebej za teologa, je torej po besedah nadškofa Zoreta pomembno, da zna dvigniti pogled tudi nad snov, ki jo obravnava in ga upreti v Boga v molitvi in čaščenju ter v človeka.



Slovesnemu bogoslužju je sledila slavnostna akademija, na kateri je bil slavnostni govornik doc. dr. Miran Špelič. Po nagovoru so bile podeljene diplomske listine in Tomaževe nagrade za najboljše diplomsko delo.



Vir: Radio Ognjišče
Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh