Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pietro Parolin novi vatikanski državni tajnik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 09. 2013 / 06:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pietro Parolin novi vatikanski državni tajnik

Pietro Parolin novi vatikanski državni tajnik

58-letni vatikanski diplomat je doslej opravljal naloge apostolskega nuncija v Venezueli, pred tem pa je bil namestnik vatikanskega zunanjega ministra.

Papež Frančišek je minulo soboto vatikanskega diplomata, 58-letnega Italijana Pietra Parolina, imenoval za novega državnega tajnika v Vatikanu. Parolin, ki je doslej opravljal naloge apostolskega nuncija v Venezueli, pred tem pa je bil namestnik vatikanskega zunanjega ministra, bo tako 15. oktobra na omenjenem položaju nasledil 78-letnega kardinala Tarcisia Bertoneja, čigar odstop je sveti oče sprejel v soboto.

Kot najožji papežev sodelavec bo msgr. Parolin pristojen za vodenje osrednjega vatikanskega državnega tajništva, vatikanske diplomacije in za usklajevanje delovanja rimske kurije. Ob naslednji priložnosti bo najverjetneje prejel kardinalski naslov. Doslej najpomembnejšo papeževo odločitev glede novega imenovanja najožjih sodelavcev so v Vatikanu že nestrpno pričakovali. V sedmih letih delovanja kardinala Bertoneja je namreč večkrat prišlo do zapletov v delovanju zaradi nezadostnega sodelovanja med posameznimi delovnimi telesi.

Parolin, čigar imenovanje zaradi njegove ne pretirano visoke starosti pomeni precejšnje presenečenje, sodi med najuglednejše in najbolj izkušene diplomate Svetega sedeža. Kot namestnik zunanjega ministra je med leti 2002 in 2009 opazno sooblikoval politiko Svetega sedeža. Bil je vodja vatikanskih pogajalcev v pogovorih z Izraelom in Vietnamom. V času pontifikata Benedikta XVI. je navezoval stike s političnimi predstavništvi v Pekingu. Parolin, ki je z imenovanjem za apostolskega nuncija leta 2009 prejel tudi nadškofovsko imenovanje, v vatikanski kuriji velja za človeka z odličnimi povezavami. Poleg materinščine, torej italijanskega jezika, tekoče govori še francosko, angleško in špansko.

Novi vatikanski državni tajnik se je rodil 17. januarja 1955 v kraju Schiavon v severnoitalijanski pokrajini Vicenza. Po prejemu duhovniškega posvečenja leta 1980 je sprva deloval kot duhovnik v domači škofiji. Leta 1984 je pričel s študijem na Papeški diplomatski akademiji v Rimu, kjer je promoviral iz cerkvenega prava, leta 1986 pa je nastopil diplomatsko službo pri Svetem sedežu. Poklicna pot ga je popeljala v Nigerijo in Mehiko. Leta 2009 je prejel veliki križ zaslug Zvezne republike Nemčije. Kot je pisalo v utemeljitvi priznanja, si je 'neutrudno in uspešno' prizadeval za nemško-vatikanske odnose.

Msgr. Parolin se je po imenovanju za novega državnega tajnika papežu Frančišku zahvalil 'za izkazano zaupanje' ter mu zagotovil svojo zvestobo in pripravljenost za sodelovanje. V izjavi za javnost, ki so jo minuli konec tedna objavili v Vatikanu, je izrazil svoje presenečenje ob imenovanju. Kot je dejal, bo vsa svoja prizadevanja usmeril 'v blagor Cerkve ter v napredek in mir človeštva'.

Naloge, ki ga čakajo na novi poklicni poti, predstavljajo izjemen izziv, 'v luči katerega so moje moči šibke in sposobnosti skromne', je diplomat zapisal v izjavi, ki je v Vatikan prispela iz Venezuele. Izrazil je še svojo izročitev Gospodovemu usmiljenju in zaupanje v molitve vseh ter dodal, da z nekoliko strahu, a v zaupanju in vedrini stopa v novo službo evangeliju, Cerkvi in papežu Frančišku ter da je tako kot on pripravljen hoditi, graditi in izpovedovati.





Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh