Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo pismo prebivalcem severne Italije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 03. 2020 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2020 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževo pismo prebivalcem severne Italije

Frančiškovo pismo so objavili v osrednjem padovskem dnevniku.

Foto: splet

Papež Frančišek je napisal odprto pismo, ki so ga objavili v osrednjem padovskem dnevniku Il Mattino, v njem pa izraža svojo bližino in zagotavlja molitve za vse, ki trpijo zaradi epidemije virusa korona, poroča spletni portal Vatican News. Obenem v pismu sporoča, da meditacije za letošnji križev pot v Koloseju, ki ga bo vodil na veliki petek zvečer, pripravlja zaporniška župnija zapora »Due Palazzi« v Padovi.

Sveti oče pismo začenja z opravičilom za »neformalnost svojega dejanja«. Kot piše, je njegov namen doseči vse prebivalce mesta Padova, »vse krščanske skupnosti z njihovimi duhovniki in škofi«. S tem ko piše njim, zatrjuje Frančišek, simbolično »piše vsem«.

Bog nam govori v času stiske

»Trpljenje in smrt, ki ju izkušate zaradi virusa korona, podobno kot ljudje po vsej Italiji, sta zame razlog za molitev in človeško bližino,« piše sveti oče. »To pa je tudi razlog za krščansko upanje,« nadaljuje, kajti »tudi v teh težkih trenutkih nam Bog govori. Od človeka je odvisno, da zna v tem glasu prepoznati vodstvo pri nadaljevanju izgrajevanja koščka Božjega kraljestva na zemlji.«

Dobra volja, odgovornost in sodelovanje

Papež opisuje »te nevarne razmere« kot »priložnost, da vidimo, česa so sposobni možje in žene dobre volje«. Papež Frančišek misli »na vse tiste, ki v teh dneh delajo več, kot so dolžni: predvsem medicinsko osebje in reševalci«. Dobra volja, »povezana z močnim čutom za odgovornost in sodelovanje s pristojnimi oblastmi postane dodana vrednost, ki jo svet trenutno nujno potrebuje«.

Padova, evropska prestolnica prostovoljstva 2020

Padova je bila v letošnjem letu imenovana za »evropsko prestolnico prostovoljstva«. Papež v svojem pismu to označi kot »čudovito priložnost za vaše mesto, da svetu pokaže svojo dedno zasnovo«, kar vključuje velikodušno darovanje časa in delitev talentov. Papež v pismu vse prebivalce Benečije spodbuja, naj bodo ponosni na svojo zgodovino in naj prevzamejo odgovornost »za vse dobro, ki so ga zasejali vaši predniki«.

»Skupaj zakrpajmo Italijo«

Sveti oče v svojem pismu spomni na geslo, ki si ga je Padova izbrala za leto prostovoljstva: »Skupaj zakrpajmo Italijo«. Glagol »zakrpati«, pojasnjuje papež, nas spominja na šivanje in popravila: »dejanja, ki so najbolj potrebna, ko se nekaj raztrga, rani«. Danes smo v skušnjavi, da bi stvari večkrat zavrgli kakor popravili, piše Frančišek: »To je usoda, ki jo namenjamo ne le stvarem, temveč tudi ljudem, posebej tistim najbolj nemočnim«. Toda osebne zgodbe moških in žensk so najpomembnejša dediščina, ki jo imamo: nikomur, zatrjuje sveti oče, »ne bi smeli odreči ljubečega pogleda pozornosti in dejanja dobrote«.

»Da bi nam tudi tokrat zadnji narekovali korak«

Papež v pismu pojasni, da je za pripravo štirinajstih postaj letošnjega križevega pota v Koloseju izbral »zapor v njegovi celovitosti, da bi nam tudi tokrat zadnji narekovali korak«. Kot prizna, ga je branje meditacij močno ganilo, in se zahvaljuje zaporniški župniji ter vsem, ki skupaj z njimi delajo v korist tega zaprtega sveta.

Simbolično božanje

Papež Frančišek pismo zaključi s pojasnilom, zakaj je za svoje misli izbral ta način, torej objavo med oglasi v padovskem dnevniku Il Mattino: želi si, da bi njegove besede »božale« vse, ki v tem trenutku trpijo. Svoje simbolično božanje iz Padove, evropske prestolnice prostovoljstva 2020, širi »na vsa druga mesta, ki so v enakem položaju, obenem pa vsemu svetu pričujejo dobro voljo: pomembna zgodovina je narejena iz mnogih majhnih zgodb, krajevnih, posebnih, ki imajo svojo lastno lepoto.«

Sklepne besede in blagoslov so namenjeni vsem, ki so izgubili ljubljeno osebo, ostarelim, bolnim in zapornikom: vsem tistim, ki zaradi virusa korona ne morejo prejeti niti najpreprostejše tolažbe obiska bližnjega.

Nova navodila SŠK: Dovoljene so maše z do 100 verniki; verouk odpovedan

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh