Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: migracije so ključno vprašanje za prihodnost človeštva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2019 / 06:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2019 / 07:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: migracije so ključno vprašanje za prihodnost človeštva

Papež: migracije so ključno vprašanje za prihodnost človeštva

Vatikan je objavil papeževo poslanico za 105. svetovni dan beguncev in migrantov.

Odnos do migrantov in beguncev je po mnenju papeža Frančiška eno izmed ključnih vprašanj za prihodnost človeštva. Globalnih ciljev trajnostnega razvoja brez sprejema in vključevanja migrantov ne bomo mogli doseči. Za kristjane so migranti priložnost, »da znova odkrijemo bistvene razsežnosti svoje vere«, je sveti oče zapisal v poslanici za 105. svetovni dan beguncev in migrantov z naslovom »Ne gre le za migrante«, ki so jo včeraj objavili v Vatikanu. Svetovni dan beguncev in migrantov bomo letos obhajali 29. septembra.

V odnosu do migrantov gre za človeške strahove, ljubezen do bližnjega, človeškost, za to, da nikogar ne izključujemo, pri kristjanih pa tudi za Božje kraljestvo, piše Frančišek. V tokratni poslanici izreka ostro kritiko neprekinjenemu trgovanju z orožjem, pa tudi pozivom, naj ljudje najprej mislijo nase in ne na tiste, ki jim gre slabo. Mednje namreč ne sodijo zgolj migranti in begunci.

Če bo človeštvo še naprej živelo »kulturo odmetavanja«, to neizbežno pomeni »moralni propad«, opozarja papež. Zaradi vojn, nenehnih krivic in gospodarske neenakosti se gospodarsko naprednejše družbe soočajo »z naraščajočim nagnjenjem k skrajnemu individualizmu«. Ob podpori medijev to vodi v »globalizacijo brezbrižnosti«.

Migranti, pregnanci in žrtve trgovine z ljudmi so v tem scenariju postali simboli izločevanja in odrivanja na obrobje in pogosto jih obtožujemo, da so izvir vseh težav v družbi, je kritičen sveti oče. Če se bo to nadaljevalo, grozi vsakemu posamezniku, ki »se ne sklada s priznanimi merili telesne, duhovne in družbene blaginje«, da bo odrinjen na rob in izločen iz družbe, opozarja papež.

Navzočnost migrantov razgalja mit napredka za peščico, ki temelji na izkoriščanju mnogih. »Migranti, predvsem tisti najbolj nemočni, nam pomagajo razbirati znamenja časa,« piše Frančišek v luči spodbude drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) Cerkvi. Navzočnost migrantov, beguncev in ranljivih posameznikov nasploh je tudi izziv, »da znova pridobimo nekatere izmed temeljnih razsežnosti svojega krščanskega bivanja in človeškosti, ki jim v premožni družbi grozi, da bodo povsem spregledane,« poudarja Frančišek.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh