Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na medverskem srečanju v Daki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2017 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na medverskem srečanju v Daki

Frančišek se je srečal tudi s predstavniki muslimanske manjšine Rohinj.

Papež Frančišek se je danes v okviru obiska v Bangladešu srečal s predstavniki muslimanske manjšine Rohinj. Ob koncu medverskega srečanja v prestolnici Daki je na odru pozdravil šestnajst beguncev, ki so v državo prišli kot begunci iz sosednjega Mjanmarja. Deset moških, štiri ženske in dva otroka so na srečanje prišli iz begunskega taborišča Balukhali na jugu države, da bi svetemu očetu povedali svojo zgodbo.



»Blizu smo vam«, jim je spontano dejal papež. »V imenu vseh, ki so vam storili kaj hudega, in v imenu brezbrižnosti vsega sveta vas prosim odpuščanja.« Ljudi je spodbudil, naj ne zaprejo svojih src in naj ob usodi Rohinj ne umikajo pogleda. Pri tem je po navedbah iz Vatikana uporabil izraz »Rohinje«, česar se je med obiskom v Mjanmarju dosledno izogibal.

Frančišek je nekaj minut pozorno poslušal poročila, ki jih je zanj prevajal predstavnik tamkajšnje Karitas, ob tem pa nekaj časa begunce držal za roke in jih blagoslavljal. Okoli 5.000 udeležencev medverskega srečanja na sedežu nadškofa v Daki se je na papeževo gesto odzvalo z navdušenim aplavzom. Zatem so tudi drugi navzoči verski voditelji pozdravili begunce, jih objeli in se z njimi fotografirali. Imam, ki je skupino spremljal, je na koncu do solz ganjen izrekel molitev.

Papež je pred tem v nagovoru predstavnike islama, hinduizma, budizma in različnih krščanskih veroizpovedi pozval k sodelovanju proti korupciji in »uničujočim verskim ideologijam«. Kultura srečanja in dialoga zahteva »več kot le strpnost«, je poudaril voditelj katoliške Cerkve. Poleg preproste izmenjave mnenj so nujno potrebne tudi doživete izkušnje in »življenjski dialog«.

Islam je v bangladeški ustavi naveden kot državna religija, vendar je drugim veroizpovedim zagotovljeno izražanje lastne vere »v miru in slogi«. V preteklosti so se verske manjšine pritoževale nad napadi in omejitvami, predvsem s strani islamskih skrajnežev.

Frančišek je dejal, da bi moralo biti načelo verske svobode »spoštljivo, toda odločno opozorilo vsem, ki poskušajo v imenu religije povzročati razkol, širiti sovraštvo in nasilje«. Tudi drugi govorci so odločno obsodili versko pogojeno skrajništvo, terorizem in nasilje ter pohvalili prizadevanja za verske manjšine v državi. Anglikanski škof v Daki, Philip Sarka, je vodil skupno molitev za mir.

Vir: Kathpress
Foto: VR / EPA

Preberite tudi:

https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-prispel-v-mjanmar
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/predcasno-srecanje-z-mjanmarskim-generalom
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-v-mjanmarju-nagovoril-verske-voditelje
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezev-poziv-k-%C2%BBspostovanju-vseh-narodnostnih-skupin%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBjezusovo-ljubece-usmiljenje-je-kot-duhovni-gps%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-se-je-srecal-z-budisticnimi-menihi
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/sveti-oce-prispel-v-banglades
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-v-bangladesu-posvetil-16-duhovnikov
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/sveti-oce-se-je-srecal-z-bangladeskimi-skofi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh