Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež jutri v južno Italijo po sledeh mirovniškega škofa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 04. 2018 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2018 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež jutri v južno Italijo po sledeh mirovniškega škofa

Antonio Bello ali »Don Tonino« je vodil škofijo Molfetta v Apuliji.

Papež Frančišek bo jutri poromal v južno Italijo po sledeh pred 25 leti umrlega »spravnega škofa« Dona Antonia Bella. »Don Tonino« (1935-1993), ki je vodil škofijo Molfetta v italijanski pokrajini Apuliji, je bil predsednik »Pax Christi« v Italiji in je še kot hudo bolan leta 1992, sredi balkanske vojne, peš romal v Sarajevo. Bello je bil v Italiji dobro znan tudi zaradi svojih prizadevanj za begunce in ljudi na obrobju družbe. Jutri, 20. aprila, obhajamo 25. obletnico njegove smrti in obenem 10 let od odprtja njegovega beatifikacijskega postopka. Papežev obisk med domačini vzbuja upanje, da bo proces lahko stekel hitreje.



Na programu jutrišnjega obiska sta med drugim postanka v kraju Alessano, kjer se je Bello rodil in umrl, ter v Molfetti. V Alessanu bo Frančišek molil na Bellovem grobu, v Molfetti pa bo obhajal slovesno bogoslužje. Sestal se bo s tamkajšnjimi duhovniki, mladimi, bolniki, pa tudi s sorodniki pokojnega škofa.

Papeža bodo med obiskom Apulije – že drugim v letošnjem letu – spremljali pokrajinski škofje. Škof Vito Angiuli iz Ugenta je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica spomnil na papeža Benedikta XVI., ki je pred desetimi leti obiskal Apulijo in »begunsko pristanišče« Brindisi. »Pred tamkajšnjim svetiščem v Leuci je govoril o potrebi po dialogu med obema obalama Sredozemskega morja – o temi, ki je bila pri srcu tudi Don Toninu in je zelo pomembna za papeža Frančiška,« je pojasnil škof Angiuli.

Spregovoril je tudi o mirovnem pohodu Don Tonina v Sarajevo: »Čeprav je bil že bolan, je hotel prehoditi to težko in tudi nevarno pot,« je dejal Angiuli: »Spomnim se tudi, kako je prenašal trpljenje in bližajočo se smrt: Don Tonino je bil velik zgled za vse kristjane.«

Vir: Kathpress
Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh