Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: tako je bilo v Aziji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 11. 2019 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2019 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek: tako je bilo v Aziji

Sveti oče med današnjo splošno avdienco o svojem obisku na Tajskem in Japonskem; sožalje žrtvam potresa v Albaniji.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco vernikom, zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu, spregovoril o svojem obisku Tajske in Japonske, od koder se je vrnil včeraj popoldne.

Tajska, je dejal papež, ima bogato duhovno in kulturno izročilo. Z obiskom pri vrhovnem patriarhu budistov je nadaljeval pot obojestranskega spoštovanja, ki so jo začeli že njegovi predhodniki, »da bi svet rasel v povezanosti in solidarnosti«. V tem smislu je bilo pomenljivo tudi ekumensko in medversko srečanje v Bangkoku.

Pričevanje Cerkve na Tajskem pa se posebej kaže v njenem služenju bolnim in ubogim.

Geslo obiska na Japonskem »je bilo 'zaščititi vsako življenje'«. V spomin na odvrženi jedrski bombi nad Hirošimo in Nagasakijem je Frančišek izpostavil zahtevo po svetu brez jedrskega orožja. Japonska je svoja prizadevanja v podporo življenju dokazala tudi po trikratni katastrofi – potresu, cunamiju in jedrski nesreči – v Fukušimi leta 2011.

Življenje danes ogroža tudi izguba življenjskega smisla in med prve žrtve te praznine sodijo mladi. Med srečanjem z mladimi v Tokiu »sem mlade spodbudil, naj premagajo strah in osamljenost ter naj se v molitvi in služenju bližnjim odprejo za Božjo ljubezen«. To ljubezen »so nam izpričali tudi številni japonski mučenci, ki so velik zgled za zvestobo v veri«.

V Tokiu »sem imel priložnost obiskati cesarja Naruhita, ki sem se mu znova zahvalil, srečal sem se tudi z državnimi voditelji in predstavniki diplomatskega zbora. Upal sem na kulturo srečanja in dialoga, ki se kaže v modrosti in širokem obzorju. Japonska je ostala zvesta svojim verskim in moralnim vrednitam ter odprta za sporočilo evangelija in je lahko zgled za pravičnejši in mirnejši svet ter sožitje med človekom in okoljem«.

Papež moli za žrtve potresa v Albaniji

Ob koncu avdience je papež molil za žrtve potresa, ki je v teh dneh prizadel Albanijo. Izrazil je »svojo povezanost z albanski narodom, ki je v teh dneh toliko trpel«. Albanija je prva dežela, ki jo je želel obiskati v Evropi, je Frančišek spomnil na svoj enodnevni obisk v Tirani leta 2014. »Blizu sem žrtvam, molim za umrle, ranjene, za družine. Naj Bog blagoslovi to ljudstvo, ki ga tako zelo ljubim,« je dejal papež.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin pa je po navedbah iz Vatikana v papeževem imenu poslal sožalni telegram albanskemu predsedniku Iliru Meti. Včeraj v zgodnjih jutranjih urah je zahodno obalo Albanije prizadel močan potres, ki je zahteval najmanj 27 smrtnih žrtev, več kot 600 pa je huje poškodovanih.

Vir: kath.net / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh