Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opera Deseti brat

Za vas piše:
K. C.
Objava: 10. 05. 2017 / 11:49
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Opera Deseti brat

V teh mesecih nastaja veliko operno delo – romantična opera, ki temelji na romanu Deseti brat Josipa Jurčiča.

V teh mesecih nastaja veliko operno delo – romantična opera v treh dejanjih, ki temelji na romanu Deseti brat Josipa Jurčiča. O njem so na novinarski konferenci v torek, 9. maja, spregovorili producent, skladatelj in dirigent Aleš Makovac, predstavnica Zavoda Novo mesto Vesna Dular, izvršni producent Bojan Bencik, umetniška vodja solistov Irena Yebuah Tiran in podpredsednik KD Vokalna akademija Jurij Slatkonja Rok Miklič.

Premiera bo na sporedu 22. novembra, nato sledi še 11 predstav. Zanje se zanimajo tudi šole. »Veseli nas želja Koroških Slovencev, da 8. decembra gostujemo tudi pri njih. Želimo si, da opero Deseti brat v naslednjem letu postavimo tudi na odprti oder,« je povedal izvršni producent Bojan Bencik.

Deseti brat je organizacijsko in finančno še zahtevnejši projekt od lanske opere Pod svobodnim soncem, nekateri pevci pa so isti. »Libreto je napisan, 1. dejanje uglasbeno. Narejena je celostna podoba projekta za promocijo. Pripravili smo predstavitveno knjižico in plakat. Določili smo termine predstav, povabili šole iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja k vpisu. Eno predstavo smo vključili v novomeški abonma,« je pojasnil Bencik.

Umetniški ansambel bo štel 50 nastopajočih. V projekt so povabili tudi Folklorno društvo Kres. Desetčlanska strokovna ekipa pa bo poskrbela za najvišjo kakovost.

Posodobljen libreto

Libreto je nastal na osnovi libreta, ki ga je leta 1951 za Poličevo opero Deseti brat napisal režiser, lektor in pisatelj Mirko Mahnič, le da je posodobljeno. Scenografija in kostumi bodo stilizirani. Domišljeno so prebrodili izzive, ki so jih pred njih postavili predzgodba in pogosti časovni premiki. »Gledališče in zaradi glasbe še posebej opera ima to veliko prednost, da je lahko hkrati brezčasna in v vseh časih hkrati,« je dejal Aleš Makovac.

Romantična opera s spevnimi arijami

Opero Deseti brat je opisal kot romantično opero s spevnimi arijami, ansambli, spremljana bo z godalnim »šramel kvartetom« in klavirjem. Kot novost je poudaril večjo inštrumentalno zasedbo, ki se spogleduje z opernim orkestrom. Zbor in plesalci pa bodo najpomembnejši pri množičnih prizorih. Poleg razvejane tonalne kompozicije bo mogoče tematsko prepoznati nekaj slovenskih ljudskih napevov, seveda stilizirano obdelanih na umetniški ravni.

Glasbeno gledališče v Novem mestu

Glavna pri razvoju glasbenega gledališča v Novem mestu sta zagotovo Zavod Friderik I. Baraga in Vokalna akademija Jurij Slatkonja, veliko pripomoreta tudi Mestna občina Novo mesto in Zavod Novo mesto. V vzponu so tudi izvedbene možnosti. Operni ansambel postaja vse bolj profiliran in uglašen. Makovac pa je izpostavil še pomanjkanje dobrih razmer za delovanje tovrstnega gledališča v Novem mestu in potrebo po bolj institucionalizirani obliki delovanja.

Vesna Dular je kot predstavnica Zavoda Novo mesto povedala, da je Opera Deseti brat že tretje partnersko sodelovanje z Zavodom Friderik I. Baraga. Zavod nudi pomoč tehnikov pri scenski, tonski in lučni podpori opere ter prostor za izvedbo – Trdinovo dvorano. »Za vaje, premiero in post premierne izvedbe Desetega brata imamo letos rezerviranih kar 12 dni.«

Junija bodo imeli prve vaje s solisti. Od septembra pa sledijo intenzivne vaje vseh udeležencev do premiere. Do začetka septembra bo opera uglasbena v celoti.

Vrednost letošnjega projekta je ocenjena na 50.000 evrov. K projektu vabijo sponzorje in donatorje.

Dvojna zasedba, pevci dobrodošli

Umetniška vodja solistov Irena Yebuah Tiran je predstavila zasedbo, ki bo letos dvojna (vsak pevec bo pel polovico predvidenih predstav), zato so k sodelovanju povabili še več pevcev. V glavni moški vlogi bo baritonist Rok Bavčar, v glavni ženski pa Irena Yebuah Tiran. Nastopili bodo tudi Katja Konvalinka, Janko Volčanšek, Siniša Hapač, Matjaž Stopinšek, Klemen Torkar, Domingo Stasi, Andrej Debevec, Anton Habjan, Diego Barrios Ross, Lucas Somoza Osterc, Valerija Šoster in mladi baritonist Jaka Mihelač.

Poleg naštetih pevcev bo ena vloga pripadla desetletnemu dečku, ki bo upodobil Balčka, grofovega sina. Ob tej priložnosti vabijo starše, ki imajo doma glasovno nadarjene devet- ali desetletnike in bi jih zanimal nastop v operi predstavi, da pridejo na avdicijo. Termin bomo objavili na spletni strani Zavoda Friderik Baraga.

Podpredsednik KD Vokalna akademija Jurij Slatkonja Rok Miklič je iz združenja posebej omenil pevski zbor, ki izvaja novitete, ki jih pišejo člani skladateljske sekcije pod vodstvom skladatelja Aleša Makovca, ter glasbeno-scenski del, saj se pri njej naša pevska aktivnost združi z uprizoritveno dejavnostjo, ki vsakemu pevcu predstavlja poleg petja velik izziv.

Pri projektu Deseti brat želijo ekipo zboristov še okrepiti, zato pozivajo pevce, ki so pevsko izobraženi, da se jim pridružijo še pred poletjem. »Želimo si, da se našemu interesnem združenju pridruži čim več lokalnih umetnikov, ustvarjalcev in poustvarjalcev. Zavedamo se, da smo lahko močni v produkciji le če medsebojno dobro dihamo in se člani v naših sekcijah dobro počutijo. Prav tako se kot društvo veselimo povezav s svetovnimi umetniki iz operne scene, ki nas vedno kakovostno obogatijo ter sodelovanja z drugimi kulturnimi društvi v regiji.«

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh