Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od začetka šolskega leta okuženih 4,2 % mladoletnih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 02. 2021 / 12:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2021 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od začetka šolskega leta okuženih 4,2 % mladoletnih

Od začetka šolskega leta okuženih 4,2 % mladoletnih

Okužbe so potrdili pri 1593 vzgojiteljih, 1398 osnovnošolskih in 372 srednješolskih učiteljih.

»Večina otrok s covidom-19 potrebuje le simptomatsko zdravljenje, torej počitek, uživanje veliko tekočine, zniževanje vročine s paracetamolom, čiščenje nosu ...« FOTO: Tatjana Splichal



Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je v Sloveniji od začetka šolskega leta z novim koronavirusom potrjeno okužilo 1032 vrtčevskih otrok, 3270 osnovnošolcev in 3613 dijakov oziroma 4,2 % mladoletnih otrok in mladostnikov.

Kako je bilo minuli teden?

Minuli teden, ko se v šolske klopi še niso vrnili učenci iz vseh slovenskih statističnih regij, so okužbe potrdili pri 255 osnovnošolcih in 150 dijakih, pri 84 vrtčevskih otrocih, starih od 1 do 5 let, in pri 16 dojenčkih do prvega leta starosti.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Kako otroci prebolevajo covid-19? Preberite TUKAJ.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Rdeči oktober

Največ okuženih med otroci in mladostnikih je bilo, po podatkih NIJZ, lanskega oktobra, tedaj predvsem pri osnovnošolcih in dijakih. Po vzpostavitvi šolanja na daljavo je število okužb upadlo in ponovno naraslo v začetku januarja, predvsem med dijaki.

Okuženih 4,84 % dijakov

Kot je STA še povzela izsledke NIJZ, so v tem šolskem letu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 4,84 odstotka vseh dijakov, pri 1,67 % osnovnošolcev, pri 1,01 % vrtčevskih otrok in pri 1,56 % otrok do prvega leta starosti.


Največ okuženih med otroci in mladostnikih je bilo, po podatkih NIJZ, lanskega oktobra, tedaj predvsem pri osnovnošolcih in dijakih. FOTO: Tatjana Splichal


Visok odstotek med vzgojitelji

Kako pa je (bilo) z okužbami pri pedagoških delavcih? 1593 (oziroma 17,24 % vseh) so jih potrdili med vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev v vrtcu, 1398 (ali 6,6 %) med osnovnošolskimi učitelji in 372 (ali 5,33 %) med srednješolskimi profesorji.

Kako covid-19 prebolevajo otroci?

O tem, kako otroci prebolevajo covid-19, je v pogovoru za Našo družino pred meseci spregovorila pediatrinja na Infekcijski kliniki v Ljubljani dr. Tina Plankar Srovin, tudi soavtorica preglednega članka o koronavirusni bolezni pri otrocih, ki je izšel v reviji Slovenska pediatrija:

Potrebno le simptomatsko zdravljenje

»Večina otrok s covidom-19 potrebuje le simptomatsko zdravljenje, torej počitek, uživanje veliko tekočine, zniževanje vročine s paracetamolom, čiščenje nosu … Otroke s težjo obliko lahko zdravimo z zdraviloma, ki se uporabljata tudi pri odraslih – to sta remdesivir in deksametazon.«

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh