Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od velikega četrtka do bele nedelje brez javnih bogoslužij

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2021 / 18:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 05:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od velikega četrtka do bele nedelje brez javnih bogoslužij

Od velikega četrtka do bele nedelje brez javnih bogoslužij

Od 1. do 11. aprila bodo zaprti vsi verski objekti, bogoslužja bodo brez prisotnosti vernikov.

Tudi letos bodo v velikem tednu cerkve prazne. FOTO: Tatjana Splichal



V sklopu 11-dnevne popolne zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in njegovimi novimi sevi, ki jo je na današnji seji na Brdu pri Kranju na predlog strokovne posvetovalne skupine sprejela vlada in bo v veljavi od četrtka, 1. aprila, do ponedeljka, 12. aprila 2021, je tudi odpoved vseh javnih bogoslužij od velikega četrtka, 1. aprila, do bele nedelje, 11. aprila 2021.

Dovoljena individualna verska duhovna oskrba

Kakor je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, bodo z novim odlokom o uresničevanju verske svobode v tem obdobju zaprti vsi verski objekti. Napovedal je prekinitev izvajanja javnih verskih obredov z navzočnostjo vernikov, dovoljena bo zgolj individualna verska duhovna oskrba ljudi v stiski.

Minister Simoniti pojasnjuje

»To pomeni, da se zaprejo vsi verski objekti in da se javna bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse prekinejo in se izvajajo brez ljudi. V času največjega krščanskega praznika, velike noči, bodo cerkveni objekti zaprti, verske prakse pred ljudmi in z ljudmi pa ne bodo možne,« je ob koncu novinarske konference pojasnil minister dr. Vasko Simoniti.



Nova škofovska navodila

Kot so sporočili iz Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference (SŠK), bodo po objavi tega odloka v uradnem listu predvidoma v prihodnjih dneh objavili nova navodila, ki bodo nadomestila navodila za obhajanje bogoslužij velikega tedna, prilagojena izrednim epidemiološkim razmeram, ki so jih škofje sprejeli na 121. redni seji SŠK 8. marca letos.

Izjema pri omejitvah gibanja na veliko noč

Sicer je vlada na današnji seji potrdila tudi, da se z zapiranjem javnega življenja s četrtkom znova omejuje tudi gibanje, ki bo 11 dni dovoljeno zgolj v regiji prebivališča. Med velikonočnimi prazniki bo veljala izjema, saj bo prečkanje meja statističnih regij dovoljeno na velikonočno nedeljo. Lani je bilo za veliko noč gibanje še bolj omejeno, in sicer na občino bivališča.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh