Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore o srečanju za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 02. 2019 / 08:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2019 / 07:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore o srečanju za zaščito mladoletnih

Nadškof Zore o srečanju za zaščito mladoletnih

Ljubljanski nadškof je za Radio Vatikan strnil vtise s srečanja ter zaključke in smernice za prihodnost.

V Vatikanu se je včeraj zaključilo srečanje za zaščito mladoletnih, ki se je začelo v četrtek, 21. februarja. Udeležil se ga je tudi predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki je za slovensko oddajo Radia Vatikan strnil vtise s srečanja ter zaključke in smernice za prihodnost.

Kot je dejal, se je s slovesnim bogoslužjem in papeževim nagovorom sklenilo tridnevno prizadevanje, da bi močneje ozavestili vprašanje zlorab v Cerkvi in družbi ter začeli iskati konkretnejše korake, na kakšen način zaščititi otroke, mladoletne in tudi ranljive odrasle pred kakršnimi koli zlorabami, predvsem spolnimi. V vrsti predavanj so različni strokovnjaki tako iz Cerkve kot iz laične družbe spregovorili o posameznih vprašanjih, kot so odgovornost, polaganje računov ter preglednost postopkov in ukrepov; v pogovorih po posameznih jezikovnih skupinah pa so udeleženci srečanja doživljali tudi sliko »s terena« z vsega sveta.

V delu po skupinah je izrazito prišel do izraza poudarek, da ne zadošča zgolj iskati krivcev in jih kaznovati, ampak je treba oblikovati konkretne ukrepe, ki bodo poskrbeli za večjo varnost vseh ranljivih skupin v Cerkvi in družbi.

Kljub razširjenosti zlorab v družbi odgovornost Cerkve ni malenkostna

Papež je v sklepnem nagovoru poudaril, da je razsežnost zlorabe otrok v današnjem svetu strahotna. Udeležencem srečanja je predstavil nekaj podatkov, v kakšnih neverjetnih razmerah živi na milijone otrok po svetu, ob tem pa poudaril, da zaradi tega ne smemo misliti, kako je odgovornost Cerkve malenkostna. Tudi Cerkev se mora odzvati na vsak primer ugotovljene ali prijavljene zlorabe ter v sodelovanju s strokovnjaki, po potrebi tudi s civilnimi oblastmi, ugotoviti resnico, da se zadosti pravičnosti.

Nadškof je povedal, da so na srečanju vedno znova poudarjali, kako je nujno potrebno, da znamo prisluhniti žrtvam in jim odpreti srce. Po papeževih besedah se ne smemo bati, da bi »izgubljali čas« s poslušanjem, kajti to je prva in tudi najzanesljivejša pot do ozdravljenja. Sveti oče je v sklepnem nagovoru omenil konkretne ukrepe, ki bodo nadaljevanje srečanja v Rimu, ter navedel nekaj točk, ki bodo idejno in tudi zakonsko urejevale postopke proti zlorabam mladoletnih. Cilj vsakega ukrepa je najprej zaščititi mladoletne in preprečiti, da bi bili otroci žrtve kakršne koli zlorabe. Druga stvar je resnost oz. strogost, da se Cerkev ne bo obotavljala storiti vsega potrebnega in izročiti roki pravice vsakogar, ki bi zagrešil zločin zlorabe. Cerkev je namreč tudi sama žrtev, skupaj z vsemi tistimi, ki so v Cerkvi zvesti, to pa je velika večina duhovnikov, redovnikov in redovnic, ki so zvesti svojemu poslanstvu, pa so tudi sami žrtve nezvestobe in kaznivih dejanj.

Kot tretjo stvar je papež navedel prizadevanja za resnično očiščenje, kajti kljub vsem ukrepom si je treba nenehno prizadevati za svetost pastirjev, od semenišča do duhovnikove smrti. Ob tem je izpostavil formacijo duhovnikov: na začetku je potrebna skrbna in pretehtana izbira duhovniških ali redovniških kandidatov, nato pa spremljanje vsakega poklica skozi leta začetne vzgoje in trajno spremljanje do konca življenja. Mladi povsod, tudi v semeniščih ali noviciatih, rastejo v to, kar vidijo pri svojih starejših bratih, duhovnikih ali redovnikih.

V ozadju vseh zlorab je zlo

Okrepiti je treba tudi smernice škofovskih konferenc, ki so jih te pripravile za vodenje postopkov ob prijavi suma kaznivih dejanj zlorab. Te smernice je treba nenehno preverjati, dopolnjevati in posodabljati ter jih usklajevati s civilno zakonodajo.

Ob razširjenost zlorab otrok po vsem svetu s strani različnih družbenih skupin papež v ozadju vidi zlo, satana, z njim pa se je treba spoprijeti z molitvijo, pokoro, spreobrnjenjem in zadoščevanjem. Zlorabljene osebe je treba spremljati, da bi jim pomagali na poti do ozdravljenja, vendar le v primeru, če bodo pripravljene sprejeti našo bližino.

Papež je na poseben način spregovoril tudi o digitalnem svetu in zločinih, ki se dogajajo na tem področju. Države, vlade in družbo na splošno je pozval, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da medmrežja ne bi zlorabljali za zlorabo najbolj ranljivih, za jemanje dostojanstva otrokom in ženskam ali komur koli drugemu. V pogovorih po skupinah so udeleženci srečanja razpravljali tudi o zelo razširjenem spolnem turizmu, ki bi ga bilo treba v celoti ukiniti, za kar nedvomno obstajajo možnosti in sredstva. Nadškof Zore je na koncu pogovora poudaril, da je tridnevno srečanje v Rimu zaobjelo vse vrste zlorab, ki jih doživljajo otroci in mladostniki v naši družbi. Naša dolžnost je prebujati družbo, da bo pozornejša v skrbi za mladoletne, nemočne in ranljive ljudi; vse to seveda velja tudi za Cerkev, potrebno pa je spreobrnjenje vseh nas, vse Cerkve, da bomo mogli pogumno in ponižno stopati po tej poti.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh