Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na turnejo s švedsko sakralno glasbo

Objava: 15. 04. 2015 / 11:52
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na turnejo s švedsko sakralno glasbo

Komorni zbor Ave se posveča koncertnemu projektu pretežno sakralnih skladb iz švedske zborovske literature.
Ljubljanski komorni zbor Ave se od januarja posveča novemu koncertnemu projektu, s katerim bo poustvaril izbor pretežno sakralnih skladb iz švedske zborovske literature. Skupaj s priznano švedsko sopranistko Hillevi Martinpelto in organistom Tilnom Bajcem jih bodo pevci, ki jih umetniško vodi Jerica Gregorc Bukovec, izvedli na treh koncertih.

Krajša koncertna turneja je nastala iz povabila k sodelovanju v sakralnem abonmaju v uršulinski cerkvi v Ljubljani, kjer bodo pevci nastopil 22. aprila. Ker se bo pri njih mudila v opernem svetu cenjena švedska sopranistka, se bodo z enakim programom 19. aprila predstavili v cerkvi sv. Ivana v Trstu ter 24. aprila še v koprski stolnici, je na novinarski konferenci povedal predsednik zbora Gregor Habjanič.

Jerica Gregorc Bukovec, foto: Tatjana Splichal

Koncertni program je po besedah umetniške vodje nastal v dogovoru s pevko, ki jo pozna že iz časa svojega študijskega bivanja na Švedskem. Skupaj sta prepletli dela Thomasa Jennefelta, Lars-Erika Larssona, Ingvarja Lidholma, Laure Netsel, Otta Olssona, Augusta Södermana in drugih skladateljev. Nekatera bodo v Sloveniji izvedena prvič.

Program, kot je poudarila Jerica Gregorc Bukovec, kaže na raznolikost švedske sakralne glasbe, poudarek je na poznoromantičnih skladateljih. Na sporedu pa bosta tudi delo slovenskega skladatelja Antona Schwaba in Ave Maria iz Verdijeve opere Otello.

Na vprašanje STA, kako so se pevci spopadli s švedščino, je Habjanič pojasnil, da so k besedilom pristopili študijsko. Za izgovorjavo in naglase so "poklicali pomoč", pri zadnjih finesah pa računajo na Hillevi Martinpelto.

Hillevi Martinpelto je pela na številnih opernih odrih in v koncertnih hišah po vsem svetu. Ime si je ustvarila predvsem kot izvajalka Mozartovih del, na njenem repertoarju pa sta pogosto tudi Verdi in Wagner. Sodelovala je z dirigenti, kot so John Eliot Gardiner, Simon Rattle, Charles Mackerras, Riccardo Muti, Esa Pekka Salonen in drugi. Je članica Švedske kraljeve akademije.

Komorni zbor Ave sodi med najbolj ugledne pevske zasedbe v Sloveniji. Lani je praznoval 30-letnico delovanja, ob tej priložnosti mu je predsednik republike Borut Pahor podelil red za zasluge za velik prispevek h kakovostnemu poustvarjanju slovenskega zborovskega izročila. Jerica Gregorc Bukovec ga umetniško vodi od leta 2011.

Do konca leta namerava zbor sodelovati pri izvedbi Poljskega rekviema Krzysztofa Pendereckega v okviru ljubljanskega poletnega festivala, septembra bo gostoval na Mokranjčevih dnevih v Srbiji, po jesenskem letnem koncertu pa bo decembra pripravil božični program s Slovenskim tolkalnim projektom - SToP.

Založba Družina je izdala tri zgoščenke Komornega zbora Ave: Kristus je vstal, Mozaik, in Hugolin Sattner.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh