Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju za zaščito mladoletnih tudi žrtve zlorab

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2019 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2019 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na srečanju za zaščito mladoletnih tudi žrtve zlorab

P. Lombardi je predstavil program srečanja, ki se začenja v četrtek.

Še pred začetkom srečanja za zaščito mladoletnih, ki se v četrtek začenja v Vatikanu, se želijo prireditelji srečanja sestati tudi s predstavniki združenj žrtev zlorab, je na včerajšnji tiskovni konferenci sporočil moderator dogodka, p. Federico Lombardi. Številna združenja prizadetih so v času vatikanskega srečanja v italijanski prestolnici in prirejajo proteste, nekatera pa tudi svoje tiskovne konference.

Iz njihovih vrst je bilo večkrat slišati očitke, da s strani Vatikana doslej ni bilo znamenj za začetek dialoga. Na tiskovni konferenci, na kateri je sicer podrobno predstavil program skorajšnjega zasedanja. P- Lombardi natančnega kraja in datuma srečanja s predstavniki združenj žrtev ni sporočil. Pojasnil je, da je zaupnost pogoj za nemoten potek dogodka. žrtve zlorab pa imajo po srečanju seveda vso pravico, da podajo izjave za javnost.

Sodeč po včeraj predstavljenem programu bodo tudi na štiridnevnem srečanju za zaščito mladoletnih neposredno sodelovale žrtve zlorab. Nekatere bodo o svojih izkušnjah govorile preko video povezave, druge bode osebno pričevale med vsakodnevnimi večernimi molitvami s škofi in redovnimi predstojniki.

P. Lombardi je pojasnil, da naj bi srečanje vodstvo Katoliške cerkve temeljito seznanilo z vprašanjem zlorab in odgovornostjo hierarhije. Vsak dan bodo predstavljena tri predavanja z možnostjo postavljanja vprašanj in posveti okoli 190 udeležencev v enajstih skupinah, ki bodo razdeljene po jeziku (na voljo bodo angleško, italijansko, špansko in francosko govoreče skupine). Poleg tega so predvideni še pričevanja žrtev zlorab, spokorno in sklepno bogoslužje.

Glasovanja ali sklepi glede dokumentov tokrat niso predvideni. Papež Frančišek bo v nedeljo med sklepnim bogoslužjem v nagovoru povzel dogajanje med srečanjem, v dnevih po dogodku pa se bo s pripravljalnim odborom posvetoval o posledicah srečanja in nadaljnjih korakih.

Osebna odgovornost, odgovornost do nadrejenih in preglednost

Osrednje teme delovnih dni srečanja so osebna odgovornost, odgovornost do nadrejenih in preglednost. Prvi dan bodo govorili kardinal Antonio Tagle iz Manile, malteški nadškof Charles Scicluna in kolumbijski kardinal Ruben Salazar Gomez. V petek sledijo bombajski kardinal Oswald Gracias, Blase Cupich iz Chicaga in Linda Ghisoni z Dikasterija za laike, družino in življenje. V soboto bodo svoja predavanja na temo preglednosti predstavili afriška redovna predstojnica Veronica Openibo, nemški kardinal Reinhard Marx ter mehiška časnikarka in vatikanska dopisnica Valentina Alazraki.

Med 190 uradnimi udeleženci srečanja so predstavniki 114 katoliških škofovskih konferenc z vsega sveta in okoli 20 drugih z Rimom povezanih vzhodnih katoliških Cerkva, 30 moških in ženskih predstavnikov redovnih skupnosti ter vrh in sodelavci vatikanskih uradov.

Odprtje konference v četrtek ob 9. uri in vsa glavna predavanja v novi sinodalni dvorani v Vatikanu bodo v živo prenašani na portalu Vatican News, prav tako tudi sobotno spokorno in nedeljsko sklepno bogoslužje. Na spletnem naslovu www.pbc2019.org bodo na voljo informacije v času srečanja v Vatikanu, portal pa bo ostal dejaven tudi pozneje.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh